Изложба отбелязва 140-години от обявяването на София за столица. Тя

...
Изложба отбелязва 140-години от обявяването на София за столица. Тя
Коментари Харесай

Изложба показва историята на София като столица

Изложба отбелязва 140-години от оповестяването на София за столица. Тя е в Градската художествена изложба. Думи, облици и места трансформират града в наш дом.

Представяте ли си бул. " Дондуков " с тополи и Съдебната палата без лъвове? Или пък първите трамваи в София? В началото се движели празни, тъй като хората се страхували от тях.
Аделина Филева, шеф на СГХГ: Тук можем да се срещнем със старите квартали на София, когато са били обособени другите махали, да забележим за какъв брой малко време става европейски.
Големите български художници прибавят цвят към тази атмосфера, с цел да трансфорат смяната на столицата в изкуство. Никола Танев рисува манифестацията по случай оповестяването на България за република и изчезналата ул. " Търговска ", Петър Вълчев - събарянето на дворцовата ограда, а Златю Бояджиев - оживлението пред Народното събрание.
Аделина Филева, шеф на СГХГ: Например Цанко Лавренов има една сериозна поредност фотографии на бомбардирана и опожарена София, които по-късно се трансформират във фантастични живописни платна.
Картички, фотоси и мемоари на публицисти и пътешественици допълват 140-годишната история на София. А в столицата, която бързо трансформира свята осанка, най-съществен остава стремежът за връщане на европейското лице на града.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР