Изложба от фотоси и картини „Казахстан – далечен и близък“

...
Изложба от фотоси и картини „Казахстан – далечен и близък“
Коментари Харесай

Посланикът на Казахстан очаква да се облекчи визовият режим за пътуване в ЕС

Изложба от снимки и картини „ Казахстан – отдалечен и непосредствен “ беше открита в Добрич от посланикът на Република Казахстан Темиртай Избастин. Преди това той се срещна с кмета на Добрич Йордан Йорданов и с представители на локалния бизнес. Дипломатът беше общителен да отговори на въпроси на Actualno.com
- Г-н дипломат, коя от изложените картини най-точно дефинира страната Ви, за коя можете да кажете: „ Ето, това е Казахстан “?
- Вероятно картините с историческа тематика. Там, откъдето сме тръгнали, историята ни. Преди две години ние чествахме 550 години от основаването на Казахското ханство. Искаме да покажем на България, а и на света корените на нашата страна.
- Как се развиват икономическите връзки сред нашите страни?
- По принцип връзките сред България и Казахстан се развиват добре. Икономическите връзки последните няколко години също са положителни.
- Какъв е стокообменът сред двете страни?
- Като числа той се показва в над 100 млн. щатски $ за предходната година.
- Какво изнася България за Казахстан и какво внася?
- България изнася за Казахстан артикули на леката индустрия и козметика, а внася първични материали и торове. На днешната ми среща беше декларирано предпочитание да се изнася съоръжение за млекопреработващата индустрия.
- Водят ли се диалози сред страните ни за облекчение на визовия режим?
- Преди две години ние свалихме визите за българи и към този момент можете да пътувате до Казахстан без виза до един месец. Това улеснява туристите, представителите на бизнеса. Но с цел да дойдат от Казахстан в България им е нужна виза и това не зависи единствено от вас, а като страна член на Европейски Съюз такива са условията. Надявам се да подпишем съглашение с Европейски Съюз, с цел да можем да пътуваме без визи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР