Изложба на Калия Калъчева и Гергана Табакова 25.07. – 09.08.2023 Работно време:

...
Изложба на Калия Калъчева и Гергана Табакова
25.07. – 09.08.2023
Работно време:
Коментари Харесай

Откри се изложбата ОБЕМ на Калия Калъчева и Гергана Табакова във Варна

Изложба на Калия Калъчева и Гергана Табакова

25.07. – 09.08.2023

Работно време: вторник до неделя 16:00 - 20:00 часа

ОБЕМ е галерия за живопистта като пространство, а не живописта като част от пространството. Тя е взаимен креативен артикул на създателите – Калия Калъчева и Гергана Табакова, които премислят концепциите на авангарда от началото на 20-ти век за връзката на архитектурата с геометричната абстракция.

Работата по основаването на инсталацията продължава 11 месеца, в които двете художнички са в непрекъснат разговор, в който не нарушават персоналното си схващане за подбора на материали, използването им и композиционните решения. Стараят се да търсят разнопосочни подходи, които да пресекат в построяването на общата творба.

Авторите споделят, че - „ При подготовката и процеса по намиране на формите, с които да работим, разгледахме архитектурни образци, измежду които селището Шибам в Йемен, храмовият комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, античният град Персеполис в Иран, както и модерни градове като Токио и Чикаго. “

В търсенето на общото сред всички тези пространства, двете художнички се концентрират върху колоната, която освен е главен архитектурен детайл, само че съставлява и знак, надълбоко вписан в груповата памет. Тя е връзка сред земята и небето, съставлява вертикала, обвързвана с организацията и ориентацията на света и е знак силата на съзидание.

В инсталацията „ Обем “ голям брой от прекратени колони построяват ритмична конструкция в пространството, в която може да се разходиш, да преживееш чувството за пространство, което по едно и също време е едно цяло и се състои от прекратени вътрешни фрагменти.

За представянето на инсталацията в ReBonkers създателите задълбочават взаимната си работа във връзка с пространството. Правят опит да преорганизират основаното до тук, да зададат нова настройка, която да е в композиционно благозвучие с пространството, в което се слага.

Гергана Табакова е магистър по живопис от Националната художествена академия (2017). Работи в областта на живописта. Интересно ѝ е преразглеждането на типични разбирания, ежедневни пространства и обстановки. Опитът за тяхното преосмисляне е главен акцент в работата ѝ. Advertising Artists показва първата нейна независима галерия “GARBAGE ” (2020), а през 2018 я включва в груповата експозиция “ALTEREGO ”, представяща творчеството на 12 модерни образни артисти-жени.

Гергана Табакова има три независими изложения и участия в общи национални и интернационалните изложения.

Гергана мощно се интересува от взаимоотношението сред живопис и други образни изкуства. Във връзка с този интерес, тя получава докторска степен от Национална художествена академия (2022).

Калия Калъчева е магистър по живопис от Националната художествена академия. Удостоена е с Наградата за млад живописец с обещаващо развиване на фондация „ Едмон Демирджиян “. През 2014 година печели място в резидентната стратегия на Cité des arts, Франция, а през 2016г. на Oberpfälzer Künstlerhaus, Германия. През 2017 получава особено самопризнание в състезанието „ Жените в изкуството “, Орландо, Флорида. 2020 година ѝ носи премията на СБХ за млад създател на биеналето „ Приятели на морето “, Бургас. През 2021 участниците в „ Национален конкурс за живопис и статуя “ я избират за победител в категория “живопис ”. През 2018 е включена в груповата експозиция на Advertising Artists “ALTEREGO ”. Картини на Калия Калъчева са част от сбирките на Центъра за изкуство „ Уго Вутен “ в Белгия, Imago Mundi - сбирка Лучано Бенетон, Италия, Национална Художествена Галерия в София, Софийска градска художествена изложба и други. Калия има над 20 независими изложения и участия в над 100 общи национални и интернационалните изложения.

Изложбата се реализира в партньорство с Advertising Artists

Advertising Artists е организация, която промотира модерни образни актьори, работещи в областта на изящното изкуство и дизайн. Организацията дава опция на артистите свободно да задават своите въпроси и споделят своите търсения, провокирайки открити публични настройки.

Екип на изложбата:

Аделина Бонева: графичен дизайнер, основател на главната визия на плана

арх. Христо Марев: консултант
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР