Изложба, два филма и среща с трима специални гости ще

...
Изложба, два филма и среща с трима специални гости ще
Коментари Харесай

Трима гости от Армения пристигат на София филм фест в...

Изложба, два кино лентата и среща с трима специфични посетители ще подгрее пловдивската аудитория 9 дни преди старта на 13-ото издание на „ София филм фест в Пловдив “. На 6 март в LUCKY Дом на киното идват фотографии и експонати от музея „ Параджанов “ в арменската столица Ереван. Изложбата ще е еднодневна и ще се открие в 18 часа, преди двете специфични прожекции. В 19 часа пловдивските кинолюбители могат да гледат „ Цветът на нара “, а незабавно след него и късометражния „ Нощ в музея Параджанов “.

„ Цветът на нара “ е руски филм от края на 60-те, който споделя за живота на арменския трубадур Саят Нова. Това е една от емблематичните произведения на режисьора Сергей Параджанов. Той е роден в арменско семейство в Грузия, живее в Украйна и след цялостен живот компликации с управляващите и надзор над неговото изкуство умира през 1990 година в Армения.

Сергей Параджанов е измежду най-самобитните кинотворци и актьори на ХХ век. Филмите му носят белезите по едно и също време на арменската, грузинската, съветската и украинската култури, а езикът и естетиката на киното, което прави, излизат отвън границите и времето. Той е измежду дребното популярни кинорежисьори, основали филми, в които се сливат органично кинематографичното и изобразителното  изкуство, смесват се жанровете и стиловете по метод, който мощно удивлява и през днешния ден.

Най-много са феновете на Параджанов измежду самите кинематографисти. Според Жан-Люк Годар той основава същински храм на киното от облици, светлина и истина. Силно впечатлени от забележителните му качества за визуализация са Федерико Фелини, Микеланджело Антониони и Андрей Тарковски.

Веднага след кино лентата на Параджанов ще се прожектира и късометражният „ Нощ в музея Параджанов “. Във фестивалната вечер за среща с пловдивската аудитория ще дойдат трима специфични посетители, свързани със Сергей Параджанов. За полемика с пловдивчани идват режисьорът Роман Балаян, шефът на кинофестивала „ Златна кайсия “ и кинорежисьор, който към този момент е идвал на посетители в Пловдив Харутюн Хачатрян и шефът на музея „ Параджанов “ Завен Саркинян.

Програмата на София филм фест в Плодвив започва на 15 март с прожекция на кино лентата по разкази на Георги Господинов 8’19’’. Фестивалът ще продължи до 25 март.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР