Излизат на протестНужни са поне 150 млн. лв.Много училища може

...
Излизат на протестНужни са поне 150 млн. лв.Много училища може
Коментари Харесай

Училища остават без отопление, нямат дърва и пари

Излизат на митинг
Нужни са най-малко 150 млн. лева

Много учебни заведения може да останат без отопление през зимата поради неналичието на дърва за огрев и на средства. Това стана ясно от думите на Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители.

В страната има към 4500 учебни заведения и детски градини, като те се отопляват на газ, дърва, нафта или пелети. Около 1270 са образователните заведения на дърва, които не са обезпечени с нужните количества за зимата, съобщи Янка Такева. Редица други учебни заведения пък може да останат на студено, тъй като няма да имат пари да заплащат заплати и сметки за ток, вода и отопление.

Три-четири пъти са нарастнали разноските на учебните заведения за ток. Ако предходната година сметките за ток са били по към 600 лева на месец, в този момент са 2400 лева, сподели Янка Такева. От думите є стана ясно, че единствено за прехрана на образователните заведения са нужни още 50 млн. лева, тъй като стандартите за финансиране са правени при доста по-ниски цени на горивата. От синдиката на учителите желаеха и по-високи заплати. А в случай че настояванията им не бъдат изпълнени, ще излязат на всеобщи митинги.

От Федерацията на самостоятелните синдикати от държавното ръководство обявиха, ча за обществените домове са необходми в допълнение 40 млн. лева, с цел да имат пари за сметки и за заплати. Зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето доктор Пламен Радославов пък съобщи, че в опазването на здравето са нужни още най-малко 60-70 млн. лева Да не се наложи да бутаме колите за спешна помощ, съобщи той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР