Излизането от демографската криза е трудно, но не е невъзможно.

...
Излизането от демографската криза е трудно, но не е невъзможно.
Коментари Харесай

Експерт: Излизането от демографската криза не е невъзможно

" Излизането от демографската рецесия е мъчно, само че не е невероятно. " Това сподели за обзорното предаване " Това е България " на Радио " Фокус " доцент Георги Бърдаров, зам.-декан в СУ " Св. Климент Охридски " и специалист по демография.
По думите му огромният проблем в България не е раждаемостта, а високата смъртност и миграцията на младото население. Той изясни, че не понижава раждаемостта, а контингентът детеродно население. Това, което може и би трябвало да се направи за превъзмогване на демографската рецесия, е увеличение на делът на младото население в страната, изясни Бърдаров.
" Когато се усили този дял, мигновено ще рефлектира върху раждаемостта . Когато младежите имат условия да останат в България и да се осъществят и да имат фамилии и реемиграция. Разбира се, би трябвало да се работи в посока опазване на здравето, поради високата смъртност. Има общини, в които тя доближава парадоксални размери, присъщи за райони във военни спорове и пандемии ", разяснява той.
Доц. Георги Бърдаров сподели, че демографската рецесия ще е отрази и като недостиг на работна ръка, което ще докара до евентуална опасност за парите в обществената система. България има забележителни естествени запаси и съставлява примамливо място за живеене, само че би трябвало да се направи по този начин, че българи да населят и запълнят този демографски вакуум, разяснява той и посочи, че без съответно обучение и повишение на приходите няма по какъв начин да се привлекат младите в страната ни. Според Бърдаров урбанизацията ще доближи своя пик и ще последва естествена миграция към селата, които оферират по-спокоен и здравословен метод на живот. Тези села няма да имат нищо общо с визията ни за село от аграрни вид в предишното, предвижда той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР