Излизането на Има такъв народ е продължението на една промяна,

...
Излизането на Има такъв народ е продължението на една промяна,
Коментари Харесай

Петков готов да отстъпи премиерския пост в нов кабинет на промяната -

Излизането на " ИТН " е продължението на една смяна, която стартира предходната година - да почистим задкулисието. Ако държавното управление падне и " Продължаваме промяната " получи още веднъж мандат, " ще стартираме още веднъж договаряния, само че не с Бойко Борисов, не с Костадин Костадинов или Слави Трифонов, а с всички самостоятелни партии и депутати ".

Това разгласи министър председателят Кирил Петков в " Панорама " на Българска национална телевизия.

Той добави, че няма никакъв проблем, в случай че не той, а различен негов сътрудник от Политическа партия стане министър-председател на България, стига да не се желае от него да съобщи страната на задкулисието.

" Борим за хрумвания, а не да се борим с провокации. Много хора ще са на улицата в подкрепа на смяната. Всички, които са в ръководството на страната, да са начело, а не скрити в тъмнината, на диванчета и в големи къщи по морето. Нормалната страна е, когато политиците са тези, които хората ги виждат и могат да избират сред тях ", посочи Петков.

И добави, че решенията в ръководството се вземат от Коалиционния съвет. Но до момента в който останалите обединения са имали свои представители, които да застанат зад тях, не е било ясно кой стои зад Има Такъв Народ - " дали Тошко Йорданов, дали Слави Трифонов или някой зад Слави ".

" Това задкулисие се оказа, че е следващата стъпка, която би трябвало да почистим от ръководещата коалиция. Опитваме се и мисля, че ще успеем. Тогава към този момент, смяната ще е напълно реализуема стъпка ", сподели още министър председателят.

Като образец за задкилисие той уточни отстраняването на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, макар че всички го одобряват за експерт. И подсети, че законът за КПКОНПИ е подготвен от февруари. Четири месеца не може да напредне поради Има Такъв Народ. И когато са решели да го внесат, се оказало, че не са диалогични.

" Аз дадох обещание, че ще се боря за тази страна. От първия ден споделих, че ще разгадавам на 12 депутати, които слагат България над политическия си водач. Видяхме, че първите 5 смели българи взеха решение да го създадат. Днес го направи шестият, тъй че има вяра. Когато един народен представител е дал клетва за България, а не за Слави Трифонов, тогава аз мога да му кажа какви са нашите дела за България ", изясни Петков с уточнението, че ще продължи да търси поддръжка от депутатите на Има Такъв Народ. Но акцентира, че не става дума за " извършване на покупки ", в каквото го упрекна президентът Румен Радев. Дори " лекичко " се обидил от думите му. 

Сега е моментът за президента

Министър-председателят подсети, че когато преди година " задкулисието влезе в президентството, президентът слезе на площада при народа и той го поддържа ". Сега същият този народ споделил, че не желае ГЕРБ, Движение за права и свободи да дефинират бъдещето на България.

" Сега е моментът, когато президентът може да каже, че тази смяна не е приключена и той застава дружно с хората ", посочи Кирил Петков.

На въпрос за разрива му с Радев отговори, че " или някой го подвежда какво се случва, или му би трябвало време да осъзнае, че борбата, която сме почнали преди една година, изобщо не е приключена ".

За Солун

Петков отговори и на обвиняванията, че употребява държавния аероплан за пътешестване в Солун, разстояние, което може да се вземе с кола за няколко часа. 

" Откакто станах министър председател, няма ден, в който да съм работил по-малко от 10 часа. Това за Солун - там бяха Шарл Мишел, Мицотакис, водачите на Западните Балкани. Стоя пред вас с чиста съвест. Нямам едно придвижване като министър председател, за което да кажа - скърбя, направих неточност, добави той.

Горещата тематика " Северна Македония "

По думите му, с цел да стои тази коалиция нестабилна, непрестанно се приказва за Северна Македония.

" А аз непрестанно повтарях, че няма да има решение без българския парламент. И никой не искаше да го чуе, тъй като не е преференциално. Аз като министър председател няма да взема никакво решение, в случай че не е взето от българския парламент. Единственото нещо, което ще кажа на масата с водачите от Европа, е, че няма да направя смяна в българската позиция, в случай че няма решение от българския парламент ", заявява Кирил Петков.

По въпроса дали " Продължаваме промяната " ще влезе в едно европейско семейство с Движение за права и свободи отговори по този начин:

" Няма да отида на обяд с европейските либерали, до момента в който не почистим задкулусието в Движение за права и свободи. Докато господин Пеевски е в тази партия ".

Привнесената инфлация

Кирил Петков уточни, че газът от Русия се е качил 4 пъти. Петролът е пристигнал с голямо нарастване поради войната в Украйна.

" И храните, огромна част от които са импорт, и те се качиха. С други думи - привнесе се една огромна инфлация. Това, което направихме, е българските семейства да не им се качи тока и по този начин се потисна инфлацията. Привнесената инфлация удари джоба на всеки българин. Факт! Ето за какво тези 2 милиарда, които предложихме, отиват тъкмо в тази посока - да компенсират хората с най-ниски приходи ", сподели Петков.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР