Излиза прословутият Тетрис“ – една от най-продаваните игри за всички

...
Излиза прословутият Тетрис“ – една от най-продаваните игри за всички
Коментари Харесай

6 юни 1984 г. - Честит рожден ден, Тетрис!

Излиза прословутият „ Тетрис “ – една от най-продаваните игри за всички времена! Създадена е в Москва от Алексей Пажитнов и Димитрий Павловски. Двамата създатели са компютърни инженери от Компютърния център към Руската академия на науките.

Алексей и Димитрий се интересували от основаването и продажбата на напредничавите през това време компютърни игри. Те тествали няколко типа игри. Алексей бил последовател на гръцките игри-пъзели пентамино, които се играели с елементи с 5 страни. Той бързо схванал, че концепцията на пентаминото (12 разнообразни 5-сегментни части) е прекомерно комплицирана за осъществяване за видео игра. Алексей избрал седем „ тетрамино “-парчета, всяко направено от 4 елементи.Той заимствал концепцията от съветската настолна игра „ Пентамино ”, в която задачата била да се подреждат разнообразни фигури от по пет квадратчета. Пажинов опростил фигурите като понижил броя на квадратчетата на четири. Оттам идва и името на играта - „ Тетрис ” - от гръцката дума за цифрата 4 - „ тетра ”.

През 1985-1986 година, Алексей Пажитнов програмира първата версия на Тетрис под руските микрокалкулатори „ Електроника-60 “.

През 1986 година, Вадим Герасимов, 16 годишен възпитаник, имплементира Tetris под операционната система MS-DOS с което слага началото на ерата на компютърната игра. След като е пренаписана за IBM PC от шестнадесетгодишния възпитаник Вадим Герасимов играта бързо се популяризира по „ пиратски ” на дискети в Москва и малко по малко из целия тогавашен соц лагер.

През 1986 година тя стига до Лондон и оттова до Съединените щати, където става същински бестселър, а през 1989 излиза и във версия за GameBoy на Nintendo.

В наши дни „ Тетрис ” съществува в десетки хиляди платени и безвъзмездни разновидности на всевъзможни компютри, в интернет та чак до мобилните телефони. И до през днешния ден играта с падащите цветни фигурки е към момента по този начин лъжливо елементарна и лесна, пристрастяваща и нестихващо известна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР