Излишно е увеличаването на годините, в които ще може да

...
Излишно е увеличаването на годините, в които ще може да
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Пенсионните фондове ще бъдат ощетени

Излишно е увеличението на годините, в които ще може да се трансферира втората пенсия. Петте години са прекалено много. Това мнение изрази пред БНР икономистът Мика Зайкова, дълготраен синдикалист. Увеличаването на годините единствено основава безпорядък, счита тя. Според Зайкова би трябвало да се откри приблизително състояние – " една година е малко, само че две са задоволително “. От една страна пенсионно-осигурителното сдружение би трябвало да има време за пренастройка на капиталовите си стратегии, от друга Националният застрахователен институт съща би трябвало да може да възнамерява плановете си, добави Зайкова.

За първите кохорти, които се пенсионират тази есен и до 2024 година е по-изгодно да си трансферират парите от втория дирек в Национален осигурителен институт, уточни Мика Зайкова. " Колкото по-нататък отиват нещата, би трябвало да се следи доходността и дали насъбраните пари са повече. “

" Работата е там, че в Национален осигурителен институт не отива цялостната сума в самостоятелната партида, а брутният размер на вноските, които са били превеждани от Национална агенция за приходите. Доходността не отива в Национален осигурителен институт, а си остава в пенсионното сдружение “, посочи Мика Зайкова.

" Доходността в тези сдружения не може да бъде висока, тъй като самият закон е закостенял и не разрешава рискови вложения, които носят по-висока рентабилност. “

По думите ѝ пенсионните фондове ще бъдат ощетени, тъй като в първия миг повече хора ще си трансферират парите в Национален осигурителен институт.

Относно втория дирек Зайкова акцентира, че актуализацията на вторите пенсии може да не върви единствено нагоре, а и да смъкна пенсията надолу.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР