Излезе Ubuntu 21.04 с кодово име Hirsute Hippo. Това е

...
Излезе Ubuntu 21.04 с кодово име Hirsute Hippo. Това е
Коментари Харесай

Излезе Ubuntu 21.04: нововъведения и промени

Излезе Ubuntu 21.04 с кодово име Hirsute Hippo . Това е междинна компилация, поддръжката на която ще продължи 9 месеца – до месец януари 2022 година. Предлагат се инсталационни дискови ISO облици на, , , , , ,  и UbuntuKylin (Версията за Китай).
Основни нововъведения и промени в Ubuntu 21.04 Използва се десктоп средата GNOME Shell 3.38, компилирана с потреблението на GTK3, приложенията могат работят с GNOME 40, само че преходът към GTK 4 работен плот и GNOME 40 е счетен за несвоевременен. По подразбиране се започва сесия въз основата на протокола Wayland. При потреблението фирмените драйвери на Nvidia, както преди по дифолт се започва сеанс със Х-сървър, като в този случай другите разновидности се оферират като варианти. Отбелязва се, че в тази версия са отстранени редица ограничавания на GNOME сесията въз основата на Wayland, които преди време бяха класифицирани като проблеми, възпиращи прехода към Wayland. Добавена е опция за даване на взаимен достъп до десктопа благодарение на мултимедийния сървър Pipewire. Първият опит за миграция на Ubuntu към потреблението на Wayland по дифолт бе изработен през 2017 година в Ubuntu 17.10, само че поради редица нерешени проблеми, в Ubuntu 18.04 бе върнат обичайния графичен стек въз основата на X.Org Server. новата тъмна тематика Yaru, в която са актуализирани иконките за идентификация вида на файловете.

Добавена е поддръжката на мултимедийния сървър Pipewire, който дава опция за запис на протичащото се на екрана, за поддръжката на първокласен тон в изолираните приложения, даване на опция за професионална работа и обработка на звука, отърваване от фрагментацията и основаване на унифицирана звукова инфраструктура за най-разнообразно потребление. Добавена е поддръжката за идентификация с потреблението на смарт карти (с помощта на pam_sss 7). В десктопа е добавена спомагателна опция за drag&drop прекачване. В настройките е добавена опция за смяна на профила за консумация на електрическа сила. В инсталатора е добавена поддръжката на основаването на ключове за възобновяване на достъпа до криптираните дискови дялове, които могат да бъдат употребявани за декриптиране при положение на изгубване на криптиращия ключ.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР