Излезе от печат сборникът Необикновени постъпки на обикновени хора с

...
Излезе от печат сборникът Необикновени постъпки на обикновени хора с
Коментари Харесай

Сборник с ученически разкази от цяла Европа дописва историята на Холокоста

Излезе от щемпел сборникът „ Необикновени действия на елементарни хора ” с разкази, получили награди на Деветия интернационален книжовен училищен конкурс „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ”, проведен от Център за еврейско-българско съдействие „ Алеф ”. Сборникът съдържа наградените18творби от 180- те описа на млади участници в влиятелната конкуренция от България, Словакия, Израел, Германия,Унгария, Латвия, Австрия, Полша и Украйна. Това е едназабележителна сбирка от истории, уловили цялата тревога на времето от средата на 20 век, Втората международна война и Холокоста, написана от възпитаници до 19 години. В творбите си младите разказвачи изписват и обобщават човешки характери и драми, събират истории италантливо пресъздават епизоди за моралния протест на елементарния човек против жестокостта на Холокоста. „ Необикновени действия на елементарни хора ” е завладяващо четиво, предизвикващо бездънен размисъл за това по какъв начин се трансформира светът,за страха и очакванията на елементарните и доста уязвими хора в обърканото време на война и ненавист, когатонищо не е както преди -на някои бъдещето е отказано, а за други то е въпрос на морал и съвест.

Сборникът „ Необикновени действия на елементарни хора ” е петото подред книжно издание на Център „ Алеф ”, който годишно събира отличени в другите издания на състезанието произведения.Министерството на образованието дефинира сборниците като неповторимо образователно пособие за проучването на история и литератури и го включи в националната акция „ Час по достолепие ”. По рекомендация на МОН изданията с наградени произведения от състезанието на „ Алеф ” влизат в учебните заведения, ще бъдат скъп асистент и при отбелязването на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи през 2023 година

Литературният конкурс „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ” е измежду най-значимите прояви на Център „ Алеф ”, който е приел за своя задача дапротиводейства против всяка форма на фашизъм, ксенофобия, тероризъм, расизъм и антисемитизъм. Конкурсът е основан през 2013 година във връзка 70-та годишнина от спасяването на българските евреи и се организира годишно. Фокусът е върху младежите, които в този момент построяват своята гражданска позиция и са най-хубавите посланици на мира в името на общото ни бъдеще. Литературна конкуренция към този момент е одобрен важен конгрес за младежко творчество, посредством който биват откривани освен доста млади литературни дарования, само че и хора с блестящо изявена гражданска позиция.

За деветото издание на състезанието по тематиката „ Необикновени действия на елементарни хора ” разкази написаха възпитаници от девет страни. Две комисии – за български и задгранични създатели оцениха творбите и излъчиха най-хубавите, събрани в едноименния алманах. Изданието съдържа 174 илюстровани страници. Освен наградените разкази и оценката на журито, то показва литературния конкурс от неговото основаване и развиването му до 2022 година Акцент е подложен и върху първото издание на четиридневния Международен книжовен юношески фестивал „ Приятелството – смисъл и избавление ”, проведен от Център „ Алеф ”. Фестивалът се организира в Бургас през юни 2022 година и обезпечи опция на 30 участници в състезанието от 9 страни да се срещнат с изтъкнати създатели и да поддържат гения си с нови познания за основаването на литературните творения.

Сборникът е публикуван със спомоществователството на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет.

В електронен вид „ Необикновени действия на елементарни хора ” ще бъде наличен на уеб страницата на Център „ Алеф ”http://alef-bg.org/.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР