Излезе от печат „Речник на новите думи в българския език

...
Излезе от печат „Речник на новите думи в българския език
Коментари Харесай

Емоджи, влогър и блокчейн са част от новите думи в българския език

Излезе от щемпел „ Речник на новите думи в българския език (от първите две десетилетия на XXI век) “ (София, Издателство „ Наука и изкуство “, 2021), оповестиха от Българската академия на науките.

Речникът е дело на авторски колектив от Института за български език „ Проф. Л. Андрейчин “ при Българска академия на науките и е третата част от серия лексикографски справочници, издавани от 2001 година насам, в които се документират най-новите попълнения в българската лексика. В него са показани както думи, навлезли от други езици при започване на новия век (като емоджи, влогър, блокчейн), по този начин и неологизми, формирани на българска почва (като блогороман, е-идентичност, еврочакалня).

Включени са също семантично актуализирани думи (като облак), нови съставни названия и терминологични съчетания (като предпазено учебно заведение, цифрово неравноправие, кръгова стопанска система, молекулярна кухня) и нови фразеологизми (като съвършената буря).

Речникът ще бъде потребен за всички, които се нуждаят от информация за смисъла и използването на най-актуалната лексика и словосъчетание в българския език.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР