Излезе от печат Речник на новите думи в българския език

...
Излезе от печат Речник на новите думи в българския език
Коментари Харесай

Емоджи, влогър, блокчейн вече са част от Речник на новите думи в българския език

Излезе от щемпел " Речник на новите думи в българския език " (от първите две десетилетия на XXI век), който е дело на авторски колектив от Института за български език " Проф. Любомир Андрейчин " при Българската академия на науките. Това заяви пресцентърът на Българска академия на науките.

Изданието е третата част от серията лексикографски справочници, издавани от 2001 година насам, в които се документират най-новите попълнения в българската лексика.

В него са показани както думи, навлезли от други езици при започване на новия век, като емоджи, влогър, блокчейн, по този начин и неологизми, формирани на българска почва, като блогороман, е-идентичност, еврочакалня.

В речник са включени са също семантично актуализирани думи, като облак, нови съставни названия и терминологични съчетания, като предпазено учебно заведение, цифрово неравноправие, кръгова стопанска система, молекулярна кухня, и нови фразеологизми - като съвършената стихия.

" Речникът ще бъде потребен за всички, които се нуждаят от информация за смисъла и използването на най-актуалната лексика и словосъчетание в българския език ", означават езиковедите от Българска академия на науките.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР