Излезе от печат първата книга, в която е събрана историята

...
Излезе от печат първата книга, в която е събрана историята
Коментари Харесай

Книга разказва историята на най-стария храм в Монтана

Излезе от щемпел първата книга, в която е събрана историята на най-стария православен храм в Монтана – „ Св. Св. Кирил и Методий ”. Заглавието „ На черква да идем " авторката Анюта Каменова-Борин е избрала неслучайно - то е и самобитен апел и очакване в православната ни религия.
„ Книгата не е елементарен роман за един монумент на архитектурата, тя ни „ вкарва в храма ” в директния и метафоричен смисъл ", отбелязва в рецензията си историкът проф. Пламен Павлов. „ Това е всичко, което съм могла да събера за историята на нашата черква ”, споделя авторката.
Храмът „ Св.Св. Кирил и Методий ” е осветлен тържествено на 14 октомври 1898 година от видинския митрополит Кирил. Събитието било голямо по значителност за времето си за града, кметът наредил до обяд магазините да бъдат затворени. Много скоро се схванало, че има много пропуски в построяването на черквата и още в 1901 година стартират да се вършат усъвършенствания.
„ Църквата има забавна история - от турски храм се трансформира в български православен християнски храм, забавна е със свещениците, които съумях да издиря кои са били, строителството на няколко стадия, огромните старания на свещено-иконом Никола Горанов, преди този момент свещ. Михаил Вариклечков – бащата на Христо Михайлов… донорите, зографите… с сдруженията, които са организирали… Църквата постоянно е била стожер и е взела участие интензивно в живота на града, както е и до момента е и би трябвало да бъде ”, споделя Анюта.
Книгата е издадена благодарение на настоятелството на черквата и донори от Монтана и може да се откри в храма ”Св. Св. Кирил и Методий ”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР