Излезе от печат книгата с епиграми Дебили-недраги“ на Георги Кушвалиев

...
Излезе от печат книгата с епиграми Дебили-недраги“ на Георги Кушвалиев
Коментари Харесай

Кин Стоянов и Георги Кушвалиев за книгата Дебили-недраги“ и за изкуството на епиграмата



Излезе от щемпел книгата с епиграми „ Дебили-недраги “ на Георги Кушвалиев - първият притежател на премията „ Крилатият козел “, учредена в памет на Радой Ралин. Всъщност на Кушвалиев се пада достойнството да избере втория притежател на премията, вторият награден ще избере третия и по този начин, в една безкрайна редица, създателите на епиграми ще открояват най-хубавите майстори на епиграмата.

С книгата, още топла-топла, в студиото на Графити по въздуха гостуваха първият „ Крилат козел “, Георги Кушвалиев и Кин Стоянов, наследник на Радой Ралин и основател на премията. Автограф номер 1 получи предаването, а  гостите четоха епиграми, жилещи цялата политическа класа и всичко, което „ плаче за епиграма “.

Преди десетилетия, когато копоите от Държавна сигурност разработвали Радой Ралин, му поставили прозвището „ Казела “, напомни в студиото Кин Стоянов. Той изясни, че „ Дебили-недраги “ е издадена във формата на изгорената преди 50 години „ Люти чушки “, а карикатурите на Йовчо Савов са извънредно допълнение към епиграмите и „ към този момент би трябвало да са провокирали възхищението на двамата предтечи – Радой Ралин и Борис Димовски, които ни наблюдават от горната страна. “

Ето какво написа в предговора към книгата Румен Леонидов: “Кушвалиев е всичко, което е душата на неговите епиграми. Дръзки, само че не гневни, несъобразителни, само че съдържателни, презрителни, само че освен зрителни положения на духа. Поезията му е синтез, а не синтетика, провокация, а не „ предизвикателство “, не е „ план “, а проекция, транспарантен контур на небесната сянка… “

Има ли задоволително тематики, които подтикват основаването на епиграми, цени ли се епиграмата през днешния ден, рисково ли е да пишеш епиграми, какъв брой души наброяват „ епиграмистите “ у нас и по какъв начин ухажват първия „ Крилат козел “, с цел да се доберат до премията, по кое време ще бъде оповестено името на втория лауреат, отговорите на всички тези въпроси ще научите от изявлението на Светлана Дичева с Кин Стоянов и Георги Кушвалиев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР