Излъченият от президента кандидат за служебен премиер Димитър Главчев е

...
Излъченият от президента кандидат за служебен премиер Димитър Главчев е
Коментари Харесай

Главчев готов с правителството, отива при Радев заедно с парламентнарните партии

Излъченият от президента претендент за длъжностен министър председател Димитър Главчев е подготвен със състава на държавното управление, разгласи президентът пред ЦИК.

 

На 5 април (петък) от 09:30 ч. в осъществяване на Конституцията президентът Румен Радев ще се срещне на „ Дондуков “ 2 с претендента за длъжностен министър-председател Димитър Главчев, на който на 30 март разпореди да предложи състав на служебно държавно управление.

 

Очаква се Димитър Главчев да показа пред прзидента проектосъстав на длъжностен кабинет.

 

Срещата на " Дондуков " 2 е планувана за 9.30 часа, когато ще стане явен и резултатът от договарянията за кабинет през последните шест дни.

 

При представянето на плана на състав на кабинет ще участват и представители на шестте парламентарни партии.

 

Веднага откакто Главчев заяви кои са министрите, стартират консултациите на президента с парламентарните групи в 49-ото Народно заседание.

 

В срещата ще взе участие и претендентът за длъжностен министър председател.

След консултациите президентът би трябвало да реши по кое време ще насрочи изборите за 50-то Народно заседание.

 

Това зависи от издаването на декрет за назначението на длъжностен кабинет.

 

„ Президентът, след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател, назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период “, се показва в член 99 от Конституцията.

 

Държавният глава организира среща през днешния ден и с членовете на Централната изборна комисия.

 

Миналата събота президентът Радев президентът Радев възложи публично на кандидата за длъжностен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно държавно управление.

" Този мандат би трябвало да бъде изпълнен до седем дни ", акцентира президентът и съобщи, че нито непосредствено, нито индиректно ще взе участие в съставянето на държавно управление. 

" Ще показва състав на държавно управление, равно далечен от всички политически сили - от специалисти, неопетнени, некорумпирани и с положително име в обществото. Сигурен съм, че такива хора има и във ведомствата, и в министерствата, които могат да поемат тези функционалности ", подсигурява пред Радев Главчев и добави:  " Напълно съм наясно, че главната функционалност на служебното държавно управление е организирането на почтени избори, само че главната функционалност на всяко ръководство е да усъвършенства живота на жителите. Ще продължа да одобрявам евроатлантическия път на България. Ще направя по този начин, че да не се срамувате при подписването на указа за държавно управление ". 

Ще се стремим към избори " две в едно ", с цел да спестим и средства, и време на гласоподавателите, сподели още той. 

" Упреците към мен са, че съм ярка политическа фигура, само че от две-три години тази бляскавост избледня, а отпреди месеци напълно я няма ", уточни още Главчев и още на 1 април се отдаде напълно на подготовката и избора на длъжностен кабинет.

 

След приемането на мандата от Димитър Главчев спекулациите кои ще са министри започнаха. Неофициално, част от настоящите към този момент са декларирали подготвеност да останат на заеманите позиции. Сред тях са Калин Стоянов и Кирил Вътев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР