Изкуството е прегръдка за душата, то ни помага да изградим

...
Изкуството е прегръдка за душата, то ни помага да изградим
Коментари Харесай

Тазгодишното „Синелибри“ с палитра от шедьоври и нов конкурс

Изкуството е прегръдка за душата, то ни оказва помощ да изградим нашето вътрешно мислене по-добре, с цел да можем да дадем отговор на значими въпроси от действителния живот.

Една от обичаните функционалности на изкуството е, че от време на време то е чисто бягство от това, което се случва и един престой в киносалон може да погали естетическите ни чувства да забележим нещо доста красиво, да поживеем в някоя друга красива история, друга от нашата. Киното, литературата и всички други изкуства са това, което ни изправя и ни придава смисъл. Затова децата би трябвало да бъдат поканвани в този свят още от дребни и да знаят повече за изкуството . Това съобщи в изявление за БГНЕС изпълнителният шеф на „ Синелибри “, Александра Александрова.

Тя разгласи, че тази година в „ Синелибри “ ще вземат присъединяване малко над 60 кино лентата.

„ Те ще ни дадат опция да преоткрием времето, което по този начин да се каже в последните години несъмнено поизгубихме и не успяхме да открием още веднъж. Тази година кино-литературният фестивал се организира в чест на 100-годишнината от гибелта на Марсел Пруст, този огромен и необикновен публицист. „ Преоткритото време “ е името на 7-мия том от значимото произведение „ По следите на изгубеното време “ и сходно на неговия воин, който томове наред се пробва да откри изгубеното време и го намира най-накрая в изкуството, ние, влизайки в кино залите, и посредством онлайн изданието на фестивала, ще можем в киното, въодушевено от литературата, да преоткрием времето “, съобщи още тя.

 Добави изложение

Тазгодишното „ Синелибри “ ще бъде намерено с „ Ф1.618 “, първият дългометражен филм на Теодор Ушев . „ Това ще бъде единствената опция филмът да се види преди регулярното му разпространяване в края на месец ноември, тъй че всеки, който е любопитен и припрян да го види пръв, може да го направи на 8-ми октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. “, съобщи още Александрова и продължи: Това е един извънредно богат и обилен филм , който прави и поклон към нямото кино, сервира дребни фрагменти към анимация, а сюжетът и актьорският състав способстват за цялостния шедьовър. Изпълнителният шеф на „ Синелибри “ загатна единствено част от актьорите като Деян Донков, Ирмена Чечикова и Мартина Апостолова , които ще вземат присъединяване на фестивала. Александрова разгласи също тъй че „ Петер декор Кант “ на Франсоа Озон, който откри Берлинаре през февруари тази година и получи положителни мнения както от публиката, по този начин и от рецензията, ще бъде част от кино-литературната поредност. „ Чрез тази прожекция ще си напомним шедьовъра на Райнер Вернер Фасбиндер през погледа на Франсоа Озон, обичаният наш френски режисьор “, разяснява още тя и продължи: „ Другите произведения, които ще вземат присъединяване са анимацията „ Малкият Никола “ на френския карикатурист Жан Жак Семпе, който филм изправи публиката и рецензията на крайници в границите на фестивала за анимационно кино в Анси, завоюва няколко награди и номинации от там, само че и ни напомня персонаж, който ни връща в най-хубавото ни време - детството “. Александрова разгласи, че и филмът " Бащата " ще вземе присъединяване на кино-литературния фестивал, като напомни, че при последната му прожекция през 2019г. на „ Синелибри “, билетите са се били продали още в самото начало. „ Имаше почети към цялата акомодация на пиесата “, съобщи тя и напомни, че се играе и зрелище по пиесата в „ Народния спектакъл “ с присъединяване на Владо Пенев. След „ Бащата “ и „ Синът “ с присъединяване на Хю Джакмън, ще бъде част от фестивала.

Като нова част от тазгодишното „ Синелибри “, Александрова разгласи, че ще има конкурс за писмено кино, като в класацията ще влязат освен български, само че и задгранични филми . Така с изключение на конкурс за късометражни и дългометражни филми, ще се организира и конкурс за писмено кино.

„ Тепърва се чака да стане ясно какъв ще бъде съставът на журито, за момента мога да кажа, че в него ще вземат участие хора от най-различни страни и успокояващото е, че за в този момент няма индикации тяхното включване да бъде онлайн “, означи още тя.

Най-големи компликации при организацията на „ Синелибри “, изпълнителният шеф показа, че са се срещнали през 2020 и 2021г. „ Тогава трябваше да реагираме в инфарктни обстановки, поради коронавирус пандемията напълно бързо трябваше да вкарваме ограничения, изменящи потенциала на залите и в този момент се надявам всичко това да остане в историята и да не се случва още веднъж. Иначе постоянно като се появят такива условия гледаме да реагираме по най-хубавия метод “, разяснява още тя и продължи, обявявайки, че след провеждането на „ Синелибри “ през октомври, стартира подготовката за догодишното му осъществяване, за което към този момент има и намислени няколко кино лентата. 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР