Изкуство от Бахрейн, България и Франция събира в четвърт час

...
Изкуство от Бахрейн, България и Франция събира в четвърт час
Коментари Харесай

Изкуство от Бахрейн, България и Франция в първия епизод на АРТ-И-ФАКТИ

Изкуство от Бахрейн, България и Франция събира в четвърт час първият епизод на АРТ-И-ФАКТИ - новото културно дайджест предаване на Euronews Bulgaria.

Пластични композиции от алуминий и мед, които сплотяват традиция, просвета и модерност - това е светът, който донесе в сърцето на София бахрейнският художник Рaшид Ал Халифа с първата си галерия у нас Continuum.

“Continuum значи съгласуваност, да минеш от едно място на друго, от една стъпка към друга, продължвайки ”, сподели той пред камерата на АРТ-И-ФАКТИ.

Учил в колежа на Хейстингс за изкуства и технологии в Съсекс, Англия и представял свои произведения в разнообразни галерии из целия свят, шейх Рашид е приет и за най-големия настойник на изкуствата в Кралство Бахрейн. В момента заема длъжността на ръководител на Националния съвет по изкуствата на страната, а фондацията, която основава, е отдадена да основава мост сред разнообразни култури и нации. Какво още разкри пред камерата на АРТ-И-ФАКТИ художникът – вижте от 00:55 минута.

Изложбата, с която музеят Жакмар Андре в Париж отваря порти след едногодишни ремонтни действия, включва към 40 шедьоври от известната изложба Боргезе в Рим. Партньорството сред двете институции предлага на посетителите сбирка на художници от Ренесанса и барока, измежду които Рафаело, Антонело да Месина, Пармиджанино, Лоренцо Лото, Тициан, Веронезе, Караваджо, Бернини, Рубенс, Герит декор Хонторст и други Представянето на творбите ще хвърли светлина както върху историята на сбирката, по този начин и върху смисъла на главните тематики, изследвани от художниците.

В музея Жакмар Андре всяка година се провеждат забележителни изложения, а през 2006 година той беше хазаин на българската експозиция „ Златото на Траките, съкровища на България “. Шедьоврите на Галерия Боргезе в Париж могат да бъдат прегледани до 5 януари 2025 година А вие може да ги видите от 4:35 минута благодарение на нашия кореспондент в Париж Йорданка Костадинова.

Може ли една дреха да издържи хиляди години и да провокира възхита в напредналото софтуерно време през днешния ден? Японското кимоно единствено по себе си е отговор. То е история, традиция, просвета и актуалност. С „ Пътешествие в света на кимоната “ започнаха и дните на японската просвета в България. Освен хубостта на цветове, орнаментите и същинските живи картини, които описват истории в едно кимоно, присъстващите съумяха да научат и някои любопитни обстоятелства.

АРТ-И-ФАКТИ благодари на секретаря по културните въпроси в посолството на Япония в България Кенто Мураки, който ни даде фрагменти от ревюто в София, с цел да разкажем за японското кимоно от 8:00 минута .

Какви прически за дамите ще са синоним на грациозност тази есен? Вместо отговор коафьорът Георги Стойнов предлага два варианта: на свободно спускащите се и леко нагънати като морски вълни коси и стегнатите в опашка.

Георги показа своята визия в първото за сезона събитие на Академията за мода у нас, което се организира в Галерия „ Милениум “ под наслов: „ Новата грациозност “. Още от него очаквайте в идващото издание на АРТ-И-ФАКТИ, а предлагането на Георги Стойнов може да видите от 9:54 минута във видеото тук.

10 години ще означи тази есен Пловдив джаз фест. В лятното му издание, чиято заключителна вечер по традиция е под намерено небе в село Марково, джаз певицата и създател на интернационалния фестивал Мирослава Кацарова разкрива в задатък имената, които ще завладеят сцената под тепетата в първите три дни на ноември.

Любопитните да ги научат и да чуят как завладяващо звучат музикантите, може да  " заловен "  интервюто с Мира от  11:12 минута . Ще издадем в задатък, че пред камерата на АРТ-И-ФАКТИ: за фестивала тя признава, че е премеждие, за джаза казва, че е свобода и метод да общуваш със самотата си. 

Само няколко месеца след общата галерия „ Пеещи пясъци “ на художника Моно Петра и слулптора Сава Цонев в софийската „ Фабрика “, 17 произведения от родопски камък извършиха пространството на изложба U P.A.R.K в Пловдив.

„ Чувствам се, като че ли Кольо Карамфилов ме гледа “, призна пред АРТ-И-ФАКТИ Цонев, който е един от основателите на галерията дружно с незабравимия пловдивски художник и куратора Радост Коцева. Новата експозиция впечатлява с топлия овал на скулптурите, чиято форма всеки фен самичък може да довърши във въображението си. Предлагаме ви да надникнете дружно с нашата камера в техния свят от 18:23 минута , с цел да видите по какъв начин след „ откриването “ на камъка в планината, Сава Цонев стартира да „ беседва “ с него и да му вдъхва живот.

 

Цялото предаване може да гледате във видеото. Благодарим ви!

Повторението на първия епизод на АРТ-И-ФАКТИ е на 6-и октомври, а второто му издание – на 13-и октомври. Винаги в 13:30 часа.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР