Изкуство е необятна сфера, а магнетизмът и влиянието му върху

...
Изкуство е необятна сфера, а магнетизмът и влиянието му върху
Коментари Харесай

Когато изкуството срещна бизнеса

Изкуство е необятна сфера, а магнетизмът и въздействието му върху хората притеглят интереса на доста огромни марки, които се втурват амбициозно и с друга степен на креативност в приключението, наречено арт колаборация.

Особено мощно е наличието на стилните компании в традиция, оформила се като ясно изразена наклонност, още от началото на предишния век. През 1937 година, на две страници в набиращото си тогава известност, читатели и популярност фешън списание Vogue, се появява невероятната рокля на дизайнерката Елза Скиапарели. Моделът, който показва творението, наречено „ Вечерна рокля от органза с нарисуван омар “, не е инцидентен.

Американската хубавица Уолис Симпсън, която се трансформира в секси бомбата, раздрусала устоите на английското кралско семейство, театралничи в необикновено красивата рокля, основана от партньорството на стилната дизайнерка и испанския талант Салвадор Дали. И до момента изящната рокля е считана за най-хубавия пример на артистично партньорство в тази посока.

Със статут на музей в тази посока е колаборацията сред стилната империя Prada и инсталацията на артистичния тандем Майкъл Емгрийн и Ингар Драгсет, които основават краткотрайно изложбено пространство, което е иронично предизвикателство към шопинг манията.

Изграден като хибрид сред храм и бензиностанция, с концепцията да се подчертава вниманието на посетителите върху консуматорския темперамент и вкус на шопинг фанатиците, и разположен безусловно в нищото (временната сграда е построена в пустинята на щата Тексас), планът Prada Marfa и до през днешния ден е образец за изключителна арт колаборация. Не единствено за фенове на марката, основан от гениалната Миуча Прада, само че и за любопитните хора, които си задават въпроса – какво свързва изкуството и модата. Проектът служи като магнит към този момент повече от 17 години за посещаване на паметното за феновете на модата място.

И до момента в който модата си остава вечно желания сътрудник в арт приключенията и в архивите си пази положителни и не толкоз сполучливи образци за колаборация, бизнесът и водещите марки се припознават все по-често освен в консуматори си, само че и в споделените полезности. Така да вземем за пример, пресен опит в тази посока споделя колоса Converse в Канада, който се включва в самодейността Converse City Forests.

Converse си сътрудничи с художници в 13 града по света, с цел да основат великански фрески, употребявайки специфичен тип багра, която оказва помощ за разчистване на въздуха. Един от тези фрески е основан във Варшава и е планиран от Мациек Полак и Давид Риски. Всяка повърхнина, покрита с тази багра, се трансформира в дейна повърхнина за филтриране на въздуха, която оказва помощ за отбрана на хората от нездравословни газове.

Разбира се, от време на време ефикасността на идеята остава на назад във времето, с цел да се сложи акцент върху звездния статус на актьора, притеглен в приключението, какъвто е казусът с колаборацията сред изтънчено френско шампанско и американския актьор Джеф Кунс. Специалната серия пенлива течност, основана извънредно в 650 бутилки, е с ръчно нарисуват етикет от скандалния актьор. Друга негова колаборация с Louis Vuitton разгневи френските фенове на изкуството, тъй като безусловно „ постави “ фамозните шедьоври на Ван Гог и Гоген върху дамските чанти с логото на първокласния бранд.

Същият резултат има и партньорството сред френска маза със международни актьори от ранга на Пабло Пикасо, Анри Матис и Франсис Бейкън, които са поканени и съществено обезпечени, с цел да нарисуват етикетите към доста специфична годишна продукция на притежателя й – барон Ротшийлд.

Когато приказваме за България, сходни арт колаборации не вършат изключениеи образец за сходен трогателен план е изложбата Flowers & Dancers. Тя се ражда от изобретателната мощ на един от най-популярните родни илюстратори Розалина Буркова взаимно с Филип Морис България.

Провокирана изобретателно от новата лимитирана серия на устройството за нагряване на същински тютюн IQOS 3 DUO Червено зарево, Розалина основава илюстрации, композиция от ръчно рисувани и цифрови детайли. Творенията на актьора, който в портфолиото си има планове за Gucci и Tate Modern, отключват и провокират сетиватани, с цел да ни напомнят какъв брой значимо е да бъдем себе си, приемайки дребните и огромни чудатости на хората към нас. Потопете се в свят на лято, страсти, споделеност, танци и независимост в Yalta Art Room на 10-и и 11-и юни.
Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР