Изкуственият интелект прави процеса на научно изследване много по-ефективен(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

AI стартъп, основан от българин, помага на ЕС да конкурира САЩ и Китай в науката


Изкуственият разсъдък прави процеса на научно проучване доста по-ефективен
(снимка: CC0 Public Domain)

Стотици откриватели и учени от обществения и частния бранш употребяват изкуствения разсъдък на стартъпа Iris. ai, учреден от българин, с цел да си спестят месеци в ровене из научни писания и патенти.

Намирането на съответстващи научни проучвания в днешно време е като разкриване на игла в куп сено. Мащабът от данни е голям, а времето лимитирано. В резултат на това откривателите както в университетските среди, по този начин и в промишлеността, губят доста скъпо време и запаси в прочитане на огромни размери от нерелевантна научна информация.

И тук идва на помощ изкуственият разсъдък на Iris, който понижава фрапантно времето и ресурсите за осъществяване на научните проучвания, автоматизирайки огромна част от стъпките по категоризация, навигация, обобщаване и класифициране на данни от разнообразни научни документи.
още по темата
Мисията на Iris е да направи процеса на научно проучване по-ефективен, като форсира достъпа до необятната налична информация, картографира данни и уголемява обсега на учените оттатък техния домейн, споделиха от интернационалния стартъп, който оперира в международен мащаб. Интересен факт е, че един от създателите на компанията е варненецът Виктор Ботев, сега основен софтуерен шеф.

Наскоро Iris.ai завоюва инвестиция от 14,4 милиона евро от фонда на Европейския съвет по нововъведения (EIC), като бе определен измежду 20-те от над 1000 участника. EIC има вяра, че Европа ще успее да се конкурира наедно със международните колоси в научните проучвания и открития точно посредством изкуствения разсъдък на Iris.

Подкрепата идва в миг, когато Европа е изправена пред яростна конкуренция на университетските проучвания и на практика приложения от Съединени американски щати и Китай. „ Силен AI/ML европейски състезател е от извънредно значение за Европейски Съюз, като се има поради очевидният прогрес в разработките на AI, ръководени от Съединени американски щати и Китай, и евентуалните отклонения, които могат да бъдат внедрени в логаритмите ”, разясниха от EIC.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР