Изкуственият интелект ползва на воля публично достъпни потребителски данни(снимка: CC0

...
Изкуственият интелект ползва на воля публично достъпни потребителски данни(снимка: CC0
Коментари Харесай

Съдят създателя на ChatGPT за незаконно използване на данни


Изкуственият разсъдък употребява на воля обществено налични потребителски данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Адвокатската адвокатска фирма Clarkson заведе групов иск във федералния съд на Северния окръг на Калифорния против OpenAI, разработчика на известния бот с изкуствен интелект ChatGPT.

Жалбоподателят счита, че разработчикът на чатбота е нарушил правата на милиони интернет консуматори, като е употребявал техните обществено налични данни за образование на огромни езикови модели, които са в основата на AI логаритмите, отбелязва Вашингтон Пост.

Според ръководещия сътрудник на Clarkson – Райън Кларксън, компанията показва в съда ползите на „ действителни хора, чиито данни са били откраднати и с тях е злоупотребено, с цел да се сътвори тази доста мощна технология ”.

Става дума за обществено налични потребителски данни, като мнения в обществените мрежи, изявления в блогове, публикации в Wikipedia и други Официалните представители на OpenAI към този момент се въздържат от мнения по заведения правосъден иск.

Делото на Clarkson визира наболял проблем в региона на генеративните невронни мрежи, като AI ботове и генератори на изображения. Такива принадлежности се образоват на голямо количество данни, налични в интернет. След довеждане докрай на образованието, огромните езикови модели могат да образуват отговори при другарство с човек, да композират стихотворения или истории, да водят комплицирани диалози и така нататък
още по темата
Проблемът е, че хората, на чиито данни стъпва образованието на невронните мрежи, не са дали единодушие за потребление на тази информация на разработчици като OpenAI.

„ Цялата тази информация се употребява в мащаб, макар че в никакъв случай не е била предопределена за образование на огромни езикови модели ”, споделя Кларксън. Той чака съдът да сложи избрани граници за това по какъв начин могат да се образоват AI логаритми и по какъв начин хората могат да бъдат обезщетени за потреблението на техните данни. Компанията към този момент има група ищци и интензивно търси нови клиенти.

Делото на Clarkson против OpenAI не е първото, в което разработчиците на AI са упрекнати в корист с данни. През ноември предходната година беше заведено дело против OpenAI и Microsoft по отношение на това, че фирмите са употребявали програмния код на платформата GitHub за образование на AI принадлежности.

През февруари т.г. платформата Getty Images съди стартъпа Stability AI, обвинявайки го в нелегално потребление на изображения, с цел да образова своята генеративна невронна мрежа, която стои зад новаторската услуга за генериране на изображения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР