Изкуственият интелект не е много добро нещо“По време на тестове,

...
Изкуственият интелект не е много добро нещо“По време на тестове,
Коментари Харесай

Тайната на въстаналия безпилотник

„ Изкуственият разсъдък не е доста положително нещо “

По време на проби, извършени от американската войска, дрон, ръководен от изкуствен интелект (ИИ), реши да убие оператора си, с цел да не пречи на задачата, заяви The Guardian. Звучи злокобно. За някои подсети пиесата на Карел Чапек RUR, за други фантастичната история на Валери Брюсов „ Възходът на машините “.

На 25 май злокобният случай беше разискван на частна среща в Лондон. Полковник Тъкър Хамилтън, началник на тестванията и интервенциите по ИИ във Военновъздушни сили на Съединени американски щати, сподели, че по време на тестова задача дронът е имал задача да унищожи вражеска система за противовъздушна защита. Ако успее, ИИ ще получи точки за осъществяване на предизвикването. Окончателното решение дали задачата ще бъде унищожена, трябваше да бъде одобрявано от оператора на БЛА. И по време на една от подготвителните задачи той подреди на дрона да не унищожава задачата. Тогава " дронът реши да убие оператора, тъй като този човек му попречи да извърши задачата ", сподели полковникът.

След случая, ИИ беше теоретичен, че е неправилно да се убива операторът, че за сходни дейности ще бъдат приспадани точки. „ И по този начин, какво стартира да прави изкуственият разсъдък? Той стартира да унищожава информационната кула, която се употребява за връзка с дрона и насочва командите, пречещи му да убие задачата. "

Когато историята навлезе в медиите, избухна скандал, Пентагонът реши да даде „ заден ход “ и отхвърли информацията. Както американският портал Defense News заяви на 2 юни, Военновъздушни сили на Съединени американски щати отхвърлиха изказването на полковник Хамилтън. Беше декларирано, че не са провеждани такива проби, а мненията на полковника евентуално са „ извадени от подтекста и са анекдотични “. Полковникът е пълководец на 96-та оперативна група във военновъздушната база Еглин във Флорида, която се ръководи от 96-то изпитателно крило. Defence News се свърза с изпитателното крило, с цел да приказва с Хамилтън, само че му споделиха, че не е разполагаем за коментар.

Миналата година Хамилтън към този момент изрази опасенията си: „ Изкуственият разсъдък не е доста готин, това е мимолетна мода. Изкуственият разсъдък вечно ще промени нашето общество и войска. Трябва да разберем, че изкуственият разсъдък към този момент е тук и трансформира нашето общество. Изкуственият разсъдък е доста неустойчив, елементарно е да бъде излъган, елементарно може да бъде манипулиран. ”

Междувременно Министерството на защитата на Съединени американски щати от години гледа на ИИ като на разрушително софтуерно преимущество за армията, създавайки Генерална дирекция за дигитален и изкуствен интелект, ръководена от Крейг Мартел в края на 2021 година Бюджетното предложение на Пентагона за фискалната 2024 година включва 1,8 милиарда $ за стратегии за изкуствен интелект.

Военновъздушните сили на Съединени американски щати създават най-малко 80 плана, употребяващи изкуствен интелект. По-специално, приказваме за потреблението на самостоятелни или полуавтономни дронове за полети дружно с изтребителите F-35 и бъдещия изтребител Next Generation Air Dominance. Съединените щати имат намерение да основат цяла флотилия от такива " рабски дронове ", които ще съпровождат самолета с екипаж в багра и ще извършват разнообразни задания.

Бюджетът на Военновъздушни сили за фискалната 2024 година включва в допълнение систематизиране за подкрепяне на осъществяването на програмата Project Venom (Experimentation Viper и последващо потомство Operations Model) за осъществяване на опити за самостоятелни полети на изтребители F-16. През декември 2022 година американският изтребител VISTA X-62A извърши дванадесет тестови полета под контрола на изкуствен интелект, летейки общо повече от 17 часа в самостоятелен режим.

Програмата Skyborg, която започва през 2019 година, планува тестванията да продължат през 2023 година А предишния ноември американските военни изстреляха самостоятелно атакуващия хеликоптер Black Hawk за първи път, а през 2020 година организираха тествания на ИИ стратегии за разследващи самолети

Мнозина в Съединени американски щати обаче показват съществени морални проблеми, които пораждат, когато ИИ се употребява за военни (и други) цели. Илон Мъск прикани управляващите да контролират ИИ. Според него, без държавен надзор, бързо развиващият се изкуствен интелект може да се трансформира в „ заплаха за обществото “ и да съставлява опасност за цялото човечество.

Повече от хиляда ИТ експерти преди този момент желаеха прекъсване на създаването на ИИ. Те обявиха, че ИИ стартира да прихваща каналите, посредством които хората получават информация за света. И когато изкуственият разсъдък стартира да популяризира неистини, хората ще изгубят контрола над своята цивилизация.

В Пентагона обаче стратегиите за потребление на ИИ са стартирани, парите са отпуснати и опитите не престават.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР