Изкуственият интелект може да започне да играе ключова роля в

...
Изкуственият интелект може да започне да играе ключова роля в
Коментари Харесай

Мегаполисите на бъдещето са близо: изкуственият интелект постига страхотни успехи в градското планиране

Изкуственият разсъдък може да стартира да играе основна роля в урбанизацията и основаването на ефикасни градски пространства. Според ново изследване на учени от университета Цинхуа в Китай изкуственият разсъдък може да усъвършенства процеса на градското обмисляне, като понижи времето, което лишава този развой, и доста усили неговата успеваемост.

Учените, ръководени от експерта по автоматизация Ю Джън, са създали ИИ система, която може да основава проекти за градско развиване, които превъзхождат човешките проекти с до 50% в три области: съществуването на услуги, зелените площи и транспортния поток.

Изследването стартира с моделиране на дребни градски региони с повърхност единствено няколко квадратни километра. В рамките на двудневно образование ИИ системата е предложила оптималните разновидности за пътната мрежа и потреблението на земята, като е спазила концепцията за „ 15-минутен град “, в който всички съществени потребности и услуги са на пешеходно разстояние.

Автоматизирането на даже няколко стъпки в планирането може доста да понижи времето, належащо на хората. Моделът с изкуствен интелект извършва някои задания за няколко секунди, до момента в който на същинските живи специалисти са им нужни от 50 до 100 минути.

Изследователите не допускат, че ИИ ще размени изцяло хората в тази област. В идеалния случай системата ще работи като самобитен помощник, който ще оказва помощ на урбанистите да основават концепции, които по-късно ще бъдат усъвършенствани благодарение на логаритми и оценени от човешки специалисти, като се вземат поради желанията на градската общественост.

Според Паоло Санти, откривател от Масачузетския софтуерен институт, точно последният стадий е основен за качественото планиране.

„ Градското обмисляне не е просто разпределение на пространството за здания, паркове, а планиране на мястото, където градското население ще живее, работи и взаимодейства “, написа Санти в коментар на проучването на китайските специалисти.

В съпоставяне с плановете, в които вземат участие единствено хора, взаимната работа на хора и ИИ може да усили достъпа до главните услуги и парковите площи надлежно с 12% и 5%. Освен това откривателите са интервюирали и 100 градски проектанти, на които са били предоставени проектите и чертежите, основани от хора и от изкуствения разсъдък. Най-високи резултати са получили плановете на изкуствения разсъдък.

Проучването несъмнено открива нови хоризонти за съдействието сред изкуствения разсъдък и хората в региона на урбанизацията и градското обмисляне. Кой знае до каква степен може да докара това човечеството в бъдеще.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР