Изкуственият интелект може да предложи огромни ползи на научната сфера,

...
Изкуственият интелект може да предложи огромни ползи на научната сфера,
Коментари Харесай

Шефът на DeepMind разкри рисковете на изкуствения интелект


Изкуственият разсъдък може да предложи големи изгоди на научната сфера, само че в същото време носи и голям брой опасности според от метода, по който се употребява, твърди Демис Хасабис, създател и началник на водещата английска компания за разработка на изкуствен интелект DeepMind.

“Съществуват цялостен куп забавни и сложни метафизичен въпроси..., на които ще се наложи да отговорим в даден миг. Като да вземем за пример, по какъв метод желаеме да управляваме тези системи, какви полезности желаеме да вложим в тях, в каква област желаеме да ги нареждаме, какво желаеме да реализираме, употребявайки ги", посочи предприемачът и невролог след прожекцията на документалния филм, отдаден на AlphaGo - създадената от DeepMind AI система, която през 2016 година остави света с отворена уста, като победи международния първенец в комплицираната китайска стратегическа игра Го.

По време на дискусионния панел в Университетския лицей в Лондон Хасабис сподели, че изкуственият разсъдък е "невероятен инструмент за ускорение на научните открития", добавяйки, че съгласно него "това ще бъде една от най-полезните технологии на човечеството".

Въпреки това, сходно на други мощни технологии, "съществуват и рискове", предизвести той.

"Зависи от това по какъв начин ние, като общество, решим да го използваме. Това ще дефинира дали последствията ще са позитивни или негативни “, заключи британецът, който апропо беше разгласен за човек на науката за 2017 година от списанията Science и Nature.

Както БГНЕС напомня, системата за изкуствен интелект AlphaGo бе създадена в края на 2014 година от Хасабис и бизнес колегата му Дейвид Силвър в лондонския клон на компанията DeepMind, която по-късно стана част от "Гугъл". Системата бе тествана тогава от първенеца на Европа Фан Хуей, който изгуби във всичките 5 дуела против машината. През март 2016 година AlphaGo победи и международния първенец на Го И Си Дол. Това още веднъж стана в серия от 5 мача, от които единствено един приключи с победа за "човешкия ум".

Главозамайващите качества на изкуствения разсъдък в действителност са резултат на това, че машината е основана не на една, а на две невронни мрежи. Това са особени логаритми, които имитират работата на веригите от неврони в човешкия мозък.

Първата „ мрежа на оценяването “ прави разбор на позициите на черните и бели пулове, с които се играе Го. Втората „ мрежа на съобразителността “ пък избира ходовете си, въз основата на дълготрайно проучване на предходните ходове на индивида и програмираните в нея елементарни ходове. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР