Изкуственият интелект (ИИ) ще трансформира индустрията за събирания на просрочени

...
Изкуственият интелект (ИИ) ще трансформира индустрията за събирания на просрочени
Коментари Харесай

Изкуственият интелект ще събира просрочени дългове

Изкуственият разсъдък (ИИ) ще трансформира промишлеността за събирания на просрочени задължения в Съединени американски щати. Или най-малко по този начин се чака.

„ Когато преди стартирахме организация за събиране на вземания, се нуждаехме от телефон и долап за документи. Оттогава насам напреднахме, само че сме мудни в усвояването на новото “, разяснява Валери Инголд, която е ръководещ шеф на такава компания в Ню Йорк, съобщи БТВ.

Повече от 73 милиона американци, повече от 20% от популацията на Съединени американски щати, имат просрочени задължения. Около 60% от тези отговорности са свързани със опазването на здравето. Следват отговорности към мобилните оператори, написа Thomson Reuters.

Валери Инголд се занимава основно с търговски сдружения, а не с потребителски вземания, само че изкуственият разсъдък ще навлезе и при двата типа, счита тя. Според нея вероятността е по едно и също време и вълнуваща, и буди терзания.

Само около 10% от фирмите за събиране на вземания в Съединени американски щати сега употребяват принадлежности, ръководени от изкуствен интелект, само че 60% обмислят или работят върху въвеждането им, съгласно организацията за кредитни доклади TransUnion.

Компаниите се пробват да плануват посредством инструментите кой желае и ще има опция да върне отговорностите, виртуално да се проведат договаряния и да се сегментират профили на клиентите.

„ Тези логаритми са доста вълнуващи за доставчиците на финансови услуги – те ще ви кажат кой ще заплати и кой не “, сподели Арие Дерман, съветник в областта на събирането на вземанията.

„ Хубавото на изкуствения разсъдък е, че можеш да „ хвърлиш “ знаци в една машина и тя „ изплюва “ лист с хората, на които би трябвало да се обадиш “, добави Дерман, само че акцентира, че е значимо какви знаци фирмите ще употребяват за логаритмите.

„ Ако фирмите за събиране на вземанията съумеят по-ефикасно да разчетат данните за другите случаи и при по-голяма изчерпателност, това може да понижи броя на правосъдните каузи против длъжниците “, разяснява Роналд Флаг, създател на най-големия фонд в страната за гражданска правна помощ.

Той показва и терзания за тъкмо противоположния сюжет - данните могат да бъдат пристрастни, а това да докара до тормоз над длъжниците и даже претоварване на към този момент мощно обременената правосъдна система.

„ Използването на изкуствен интелект може да бъде за положително, а може и да докара до повече злоупотреби и неправда “, добавя Флаг.

Експерти показват и други евентуални проблеми – изкуственият разсъдък от време на време си измисля обстоятелства, може да надвиши пълномощията на фирмите за събиране на вземания.

Вече има и създадени подготвени артикули като ръководени от изкуствен интелект гласови принадлежности, позволяващи входящи и изходящи позвънявания с длъжници, което би автоматизирало диалозите.

Т. нар. „ ботове “ могат да изпращат имейли и да организират диалог.

„ Те отстраняват времето за очакване, неотложно дават отговор, дават информация за салдото, за разновидностите за заплащане и оказват помощ на потребителите при разрешаване на разногласия “, изясни Сураб Гупта, основател на компания, предлагаща принадлежности, основани на изкуствения разсъдък. Според него ИИ би трябвало да бъде ръководен етично и отговорно, с цел да се избегнат упоменатите нагоре терзания.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР