Изкуственият интелект (ИИ) ще трансформира индустрията за събирания на просрочени

...
Изкуственият интелект (ИИ) ще трансформира индустрията за събирания на просрочени
Коментари Харесай

Изкуственият интелект навлиза и в събирането на просрочени дългове

Изкуственият разсъдък (ИИ) ще трансформира промишлеността за събирания на просрочени задължения в Съединени американски щати. Или най-малко по този начин се чака.

„ Когато преди стартирахме организация за събиране на вземания, се нуждаехме от телефон и долап за документи. Оттогава насам напреднахме, само че сме мудни в усвояването на новото “, разяснява Валери Инголд, която е ръководещ шеф на такава компания в Ню Йорк.

Спазвайки тези правила ще се справите с задълженията сполучливо и бързо

Повече от 73 милиона американци, повече от 20% от популацията на Съединени американски щати, имат просрочени задължения. Около 60% от тези отговорности са свързани със опазването на здравето. Следват отговорности към мобилните оператори, написа Thomson Reuters.

Валери Инголд се занимава основно с търговски сдружения, а не с потребителски вземания, само че изкуственият разсъдък ще навлезе и при двата типа, счита тя. Според нея вероятността е по едно и също време и вълнуваща, и буди терзания.

Тихомир Тошев споделя какъв брой ще се усилят лихвите тази година и преференциално ли е да имаме депозит

Само малко повече от 10% от фирмите за събиране на вземания в Съединени американски щати сега употребяват принадлежности, ръководени от изкуствен интелект, само че 60% обмислят или работят за това, съгласно организацията за кредитни доклади TransUnion.

Компаниите се пробват да плануват посредством инструментите кой желае и ще има опция да върне отговорностите, виртуално да се проведат договаряния и да се сегментират профили на клиентите.

„ Тези логаритми са доста вълнуващи за доставчиците на финансови услуги – те ще ви кажат кой ще заплати и кой не “, сподели Арие Дерман, съветник в областта на събирането на вземанията.

Новият проектозакон за колекторите би трябвало да постави край и на спомагателните такси, които надуват просрочените отговорности

„ Хубавото на изкуствения разсъдък е, че можеш да „ хвърлиш “ знаци в една машина и тя „ изплюва “ лист с хората, на които би трябвало да се обадиш “, добави Дерман, само че акцентира, че значимо какви знаци фирмите ще употребяват за логаритмите.

„ Ако фирмите за събиране на вземанията съумеят по-ефикасно да разчитат данните за другите случаи и при по-голяма изчерпателност, това може да понижи броят на правосъдните каузи против длъжниците “, разяснява Роналд Флаг, създател на най-големия фонд в страната за гражданска правна помощ.

Той показва и терзания за тъкмо противоположния сюжет - данните могат да бъдат пристрастни, а това да докара до тормоз над длъжниците и даже претоварване на към този момент мощно обременената правосъдна система.

Има основателно съмнение, че редица организации за събиране на задължения обменят базите си данни в нарушаване на закона

„ Използването на изкуствен интелект може да бъде за положително, а може и да докара до повече злоупотреби и неправда “, добави Флаг.

Експерти показват и други евентуални проблеми – изкуственият разсъдък от време на време си измисля обстоятелства, може да надвиши пълномощията на фирмите за събиране на вземания.

Вече има и създадени подготвени артикули като ръководени от изкуствен интелект гласови принадлежности, позволяващи входящи и изходящи позвънявания с длъжници, което би автоматизирало диалозите.

Т. нар. „ ботове “ могат да изпращат имейли и да организират диалог.

„ Те отстраняват времето за очакване, неотложно дават отговор, дават информация за салдото, за разновидностите за заплащане и оказват помощ на потребителите при разрешаване на разногласия “, изясни Сураб Гупта, основател на компания, предлагаща принадлежности, основани на изкуствения разсъдък. Според него ИИ би трябвало да бъде ръководен етично и отговорно, с цел да се избегнат упоменатите нагоре терзания.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР