Изкуственият интелект (AI) вече влияе все по-осезаемо на бизнеса, включително

...
Изкуственият интелект (AI) вече влияе все по-осезаемо на бизнеса, включително
Коментари Харесай

Все повече компании виждат AI като риск

Изкуственият разсъдък (AI) към този момент въздейства все по-осезаемо на бизнеса, в това число и на фирмите, които не го употребяват. Това демонстрират резултатите от изследване на Arize AI измежду фирмите във Fortune 500, оповестява сп. Fortune.

Arize AI са ревизирали какъв брой компании от 500-те най-големи в света, към този момент са съобщили за опасности с AI в своите годишни отчети пред американската Комисия за скъпи бумаги и фондови тържища. Данните са към 1 май 2024 година и покриват годишните отчети за 2023 година, надлежно сравнението е с 2022 година

През 2022 година единствено 49 компании са показали съответни опасности, които са свързани с AI. Година по-късно броят им скача до 281 или 56,2% от всички. Това е и скок от 473,5%.

Повечето компании виждат AI, изключително генеративния AI, като риск. Затова от Arize AI считат, че се основава отлична опция за компании да подчертават над преимуществата и изгодите на технологията.

Именно предходната година беше и началото на огромния напредък на интереса към генеративния изкуствен интелект. Общо 323 компании в изследването са загатнали, че употребяват технологията или я изследват.

Анализът открива, че секторите се разграничават по връзките си към AI. Медийният и ентъртейнмент (кино, музика, игри и т.н.) отрасъл е най-притеснен - 91,7% от фирмите от този отрасъл във Fortune 500 виждат опасности в AI.

Другите сектори с по-високо равнище на терзание от AI са програмен продукт и технологии - 86,4%, телекоми - 70%, опазване на здравето - 65,1%, финанси - 62,7% и търговия - 60%. Най-малко се тормозят от AI в областта на колите - 18,8%, енергетиката - 37,3% и производството - 39,7%.

Въпреки рисковете, фирмите осъзнават, че AI е наложителност и би трябвало да се приготвят за технологията. Съответно би трябвало да приспособяват държанието си и да намерят способи да се възползват от преимуществата на AI, само че и да не не помнят, че умните логаритми имат едно огромно подобие с хората - не са безгрешни.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР