Изкуствен пръст може да притежава същите способности като човешкия(снимка: CC0

...
Изкуствен пръст може да притежава същите способности като човешкия(снимка: CC0
Коментари Харесай

Учени създадоха идеален изкуствен пръст


Изкуствен пръст може да има същите качества като човешкия
(снимка: CC0 Public Domain)

Вдъхновени от структурата на човешкия ендоскелет, откриватели от Съединени американски щати и Япония създадоха неестествен пръст, който изцяло имитира човешкия. Изобретението бе показано на „ 17-та интернационална конференция за вездесъщи роботи ”, за която оповестява IEEE Xplore.

Човешките ръце могат да извършват необикновен брой комплицирани придвижвания: свирене на пиано, сглобяване на строителен комплект, писане… Хората са в положение да правят всички тези комплицирани дейности, с помощта на ендоскелетната си конструкция, при която връзки и сухожилия са съединени с твърда костна конструкция.

Учените, сътворили идеалното копие на човешки пръст, не имат намерение да го употребяват за протези, най-малко към този момент. На създаването се разпореждат огромни очаквания да отстрани един от сериозните проблеми на роботиката.

Съчетаването на еластични и твърди материали би затворило известна празнота в роботиката, която се получава от това, че меките системи мъчно боравят с тежки предмети, а твърдите платформи мъчно маневрират и им липсва еластичност, разясняват откривателите.
още по тематиката
Геометрията на костите, структурата на връзките, изкуствените мускули и вискоеластичните сухожилия, създадени от учените, изцяло копират анатомичните особености на индивида.

Най-интересното е, че всички тези съставни елементи не са отпечатани поотделно. Използвайки специфичен 3D принтер, който може да работи с два материала едновременно, създателите на създаването са отпечатали пръста като едно цяло. Фалангите са направени от твърда пластмаса, хрущялът е от разтеглив полимер, а останалите детайли са отпечатани благодарение на специфична примес.

В процеса на симулация откривателите открили, че основаният от тях неестествен пръст работи съвсем идентично с човешкия. Тази победа въодушевява учените да доразвият цялостния дизайн на ръцете и китките. Използваният способ може да се приложи в бъдеще за основаване на други биороботични структури.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР