Изкуствен остров, които да служи за гнездене на защитени видове

...
Изкуствен остров, които да служи за гнездене на защитени видове
Коментари Харесай

С 200 хил. куб. м драгажна маса правят изкуствения остров за диви птици във Варненското езеро

Изкуствен остров, които да служи за гнездене на предпазени типове птици, ще бъде построен във Варненското езеро през идващите години. За задачата ще бъдат употребявани към 200 хиляди куб. м драгажни маси, получени от удълбочаването на плавателните канали в региона. Това стана ясно при представянето на плана, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Брегът на Варненското езеро е извънредно урабнизиран и от ден на ден от естествените местообитания, които са значими за типовете, които са обект на запазване, се губят.
Това разяснява доктор Николай Петков от Българско сдружение за отбрана на птиците, което дружно с Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “ е участник в плана.

„ Изграждането на острова е един добър и удобен метод да се употребяват съществуващи действия и да се подкрепи основаването на уместно местообитание за запазване на предпочитани типове в самото езеро. Такива типове са главно дъждосвирци и рибарки, които са предпазени и в доста случаи редки в страната и предпочитани за запазване в Европа. Основният проблем за тях е не дали ще дойдат на острова, а къде да гнездят. Голяма част от крайбрежието на езерото е урбанизирана, няма задоволително места за гнездене на тези земни типове “, изясни доктор Петков.
Освен този насипен остров в езерото се планува и построяването на спомагателни наколни платформи. Подход, който работи сполучливо от години в региона на Бургаско езеро. Там има десетки платформи.

Една от първите природозащитни действия на Българското придвижване за отбрана на птиците в края на 80-те е обвързвана със основаването на такива платформи в Атанасовско езеро. Чрез тях единствено за към две години гривестата рибарка подвига числеността си от десетина двойки на стотици.

Наколните платформи ще бъдат засипани с черупки и дребни камъчета, с цел да стане средата близка до естествената, в която гнездят птиците. Ако са направени добре, могат да устоят най-малко 10 години, макар дървения материал.

Изграждането на острова и платформите е част от по – огромен план, който се финансира по стратегия LIFE на Европейски Съюз и който е на стойност 1.8 млн. евро.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР