Изкуствен интелект с 45%, сглобка с 37 на сто и

...
Изкуствен интелект с 45%, сглобка с 37 на сто и
Коментари Харесай

Изкуствен интелект, сглобка и времеубежище са думите на 2023 година

" Изкуствен разсъдък " с 45%, " сглобка " с 37 на 100 и " времеубежище " с 35% от гласовете са знаковите думи и изрази за 2023-та за България.

Това е изборът на хората в станалото обичайно изследване " Думи на годината " на платформата за просветеност " Как се написа? ", оповестиха уредниците на изследването.

Кампанията цели посредством езиковите настройки да наблюдава публичното мнение за това кои са били най-важните тематики през миналата година.

Проверени са 10 милиона и 600 хиляди изявления в 9730 осведомителни онлайн източника за интервала 1 януари – 31 декември 2023 година

Сред 20-те най-често споменавани думи са: „ България “, „ Русия “, „ Украйна “, „ Европа “, „ Съединени американски щати “, „ дете “, „ помощ “, „ война “, „ политика “, „ министър “ и „ цена “. Прави усещане, че от съществителните нарицателни първата дума е „ дете “ и използването ѝ е повишена в безспорна стойност спрямо 2022-ра, до момента в който стойностите на съвсем всички останали са намалели.

За първи път се показва и ранглиста на най-споменаваните персони в медиите. На челна позиция е Бойко Борисов, следван от Владимир Путин, Румен Радев, Николай Денков, Иван Гешев, Кирил Петков.

Словосъчетанието победител „ изкуствен интелект “ ни свързва с световните трендове. Употребата му се е повишила съвсем 5 пъти спрямо 2022-ра, означават уредниците на самодейността – доктор Павлина Върбанова, създателка на „ Как се написа? “, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистка.

" Тази година следим нещо позитивно, а точно пробив в политическите тематики посредством още две думи, които стигнаха до финалната десетка. Те са от сферата на културата – „ времеубежище “ и „ Букър “, и са свързани с романа на Георги Господинов ", обръща внимание доктор Върбанова.

Изглежда, че гласувайки за „ изкуствен интелект “ и „ времеубежище “, се опитваме да се изтръгнем от лапите на политическото, добавя тя.

През 2022-ра на челни позиции бяха „ война “, „ инфлация “, „ Украйна “ и „ избори “. А през 2021-ва на първите три места в анкетата се подредиха некнижовната дума „ преценявам “, „ антиваксър “ и „ изчегъртване “.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР