Изкупителна жертва на гиганта Фейсбук и Кеймбридж Аналитика ли е

...
Изкупителна жертва на гиганта Фейсбук и Кеймбридж Аналитика ли е
Коментари Харесай

Психологът от Кеймбридж Алекзандър Коугън: Създател на психологическо оръжие или изкупителна жертва?

Изкупителна жертва на колоса " Facebook " и " Кеймбридж Аналитика " ли е един от мозъците зад аферата с хакнатите данни за 50 милиона фейсбук консуматори - психологът Алекзандър Коугън?

Коугън е академик от университета Кеймбридж и един от двамата иноватори, създали допустима интервенцията на " Кеймбридж Аналитика ". За нея се счита, че е обърнала обществоното мнение и е донесла победа за Брекзит във Англия и Доналд Тръмп в Съединени американски щати. Изследователят Коугън измисля по какъв начин да набере " легално " данните и психическите профили на милиони Facebook консуматори, а канадецът Кристофър Уайли основава инструмент за разбор на големия масив информация. Смята се, че вследствие те са били " облъчвани " с подобаващ вид информация, с цел да образуват мнението си за основните вотове.

Знае се, че Коуган е дал на компанията " Кеймбридж Аналитика " създаден от университета Кеймбридж инструментариум, с който да набира данни за милиони консуматори на " Facebook ". Преди това научен екип от същия университет, част от който е Коуган, учи психическите настройки на хората в обществените мрежи, давайки им количестрвени измерения. Наричат проучването " Операция Кит Кат ", защото то изважда забавни резултати. Като да вземем за пример, че хората, мразещи Израел, харесват маратонките на NIKE и шоколадовите десерти KitKat. Коуган има позволение от компанията на Марк Зукърбърг да прави това единствено и само с научни цели.

След като абсурдът гръмна с цялостна мощ миналката седмица, самият Коуган се разгласи за изкупителна жертва на Фейсбук и " Кеймбридж Аналитика " и сподели, че работата му не е била в прорез с разпоредбите на Фейсбук. В своето първо послание по тематиката, Зукърбърг загатва само името на Александър Коуган като индивида, от който компанията му е била подведена. 

В изявление за BBC Radio 4 доктор Коуган разгласи, че събитията от миналите дни са били за него цялостен потрес като след бомбардировка.

" Моето мнение е, че и Фейсбук, и " Кеймбридж Аналитика " ме употребяват като изкупителна жертва, а... в действителност мислехме, че вършим нещо изцяло обикновено. "

Той сподели, че е следвал насоките на разположените във Англия консултанти на компанията, само че прибавя:

" Една от най-грубите ми неточности бе, че не задавах задоволително въпроси. "

Д-р Коуган счита още, че точността на осведомителните извадки е била пресилена от " Кеймбридж Аналитика " и че е било по-верочтно да навредят на Тръмп, в сравнение с да му оказват помощ по време на изборите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР