Изключването на картофите от храненето не само не е полезно

...
Изключването на картофите от храненето не само не е полезно
Коментари Харесай

Без картофи в храненето може да навреди на здравето ви

Изключването на картофите от храненето освен не е потребно за организма, само че крие риск от дефицит на витамини В, С и калий, написа сп. " Фронтиърс ", базирайки се на американско проучване. 

Съществува мнение, че потреблението на артикули, съдържащи картофено нишесте, води до наднормено тегло, нарушавания в работата на стомашно-чревния тракт и диабет. Поради тази причина доста хора изключват зеленчука от менюто си.

Авторите на актуалното проучване от Медицинския лицей " Алберт Айнщайн " са стигнали до извода, че сходни дейности са нецелесъобразни и даже могат да навредят на здравето. 

За задачите на проучването доброволци са били разграничени на двете групи. Участниците е трябвало да се придържат към два вида хранене - с изключването на нишестени зеленчуци и заместването им със зърнени храни. Приемът на калории и при двете групи е бил подобен.

Кръвните проучвания на доброволците след това са посочили, че заместването на нишестените зеленчуци със зърнени артикули е довело до понижаване на калия с 21 %, на витамин В6 - със 17 %, на витамин С - с 11 % и на фибри - с 10 %. 

Изследователите означават, че картофите, както и зърнените артикули, са богати източници на въглехидрати. Тези типове храни обаче не са взаимозаменяеми, нито могат да бъдат класифицирани като нездравословни или потребни. Според учените уравновесеното хранене в границите на подобаващ калориен диапазон играе основна роля за поддържането на стройна фигура и положително здраве.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР