Изключването на българите зад граница е голям пропуск на българското

...
Изключването на българите зад граница е голям пропуск на българското
Коментари Харесай

Йотова с критика към европредседателството

Изключването на българите зад граница е огромен пропуск на българското европредседателство. Това сподели за обзорното публицистично предаване „ Метроном “ на Радио „ Фокус “ вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Тя регистрира нуждата посредством културна дипломация да бъде показано на българите в чужбина, че България е узряла да прави политика не за тях, а дружно с тях.

„ Те можеха да бъдат положителните рекламни сътрудници в най-хубавия смисъл на думата на личната ни страна. Можеха да се създадат разнообразни мероприятия, в които тези общности бяха подготвени да се включат. За страдание, обаче те не влязоха в полезрението на програмата на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Опитваме се отчасти да компенсираме този пропуск. С най-голямо наслаждение и доста отговорност ще се включа в полемика на 12 юни, вторник, проведена от вицепремиера Валери Симеонов, Министерски съвет и Агенцията за българите в чужбина, на която сме поканили представители на българските общности на страните от Западните Балкани, с цел да чуем те какво имат да ни кажат “, изясни вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че на тази среща ще бъде разисквана новата концепция за основаване на Български културен институт, по която към този момент тече експертна работа. Вицепрезидентът добави, че посредством тази самодейност ще може да се организира така наречен културна дипломация.

Крайно време е България да има реалистична стратегия за бъдещето си, сподели вицепрезидентът в отговор на въпрос за упованията ѝ във вътрешно-политически проект след приключване на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Тя изясни, че е належащо да погледнем 5 или 10 години напред, с цел да не се прави политика на парче. По думите ѝ не е добра политика да се изваждат пари от бюджета, с цел да се успокояват хората краткотрайно.

„ Имаме доста проблеми, които би трябвало да решаваме в страната и това хората го споделят на всяка крачка – мизерията, бедността, демографската злополука. Вижте какви данни бяха изнесени през последните дни – 571 села в България или нямат поданици въобще, или в случай че имат те са безусловно няколко индивида. Всеки четвърти българин е под прага на бедността, без хоризонт. Как стопански се развива България? Връщам се на вчерашната вест, която гласи: „ Ще получим повече европейски средства “. Дали тези европейски средства ще основат нова икономическа атмосфера в страната, дали хората ще получат вероятност за работа и ще накараме младите да се огледат и да видят, че в страната ни също има вероятност те да останат? Ето това са най-тежките въпроси, които предстоят пред всички нас “, разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя изрази вяра българската политика да се завърне в страната.

„ Извън политическите пристрастености би трябвало да се намерения по какъв начин по-добре да живеят хората в България “, добави вицепрезидентът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР