Изключително висок интерес към безплатните противогрипни ваксини за възрастните хора

...
Изключително висок интерес към безплатните противогрипни ваксини за възрастните хора
Коментари Харесай

Недостиг на противогрипни ваксини - кога се очаква пикът на грипа

Изключително висок интерес към безплатните противогрипни ваксини за възрастните хора над 65 години регистрират общопрактикуващите лекари. Ваксините обаче са съвсем изчерпани и доста искащи няма да могат да се възползват от програмата на здравните управляващи.

70 дози противогрипна ваксина. Толкова съумява да обезпечи за най-възрастните си пациенти в столицата доктор Михов.

" Свършиха тъкмо за 4 дни, всичките ", съобщи доктор Михаил Михов, общопрактикуващ доктор.

На другия завършек на България, във Варна, доктор Христов има същия проблем.

" Ваксините не стигнаха, за безусловно три работни дни ги приложихме. В момента още 20 индивида са декларирали в допълнение предпочитание. Чакаме ", добави доктор Николай Христов, общопрактикуващ доктор.

Желанието на възрастните да се имунизират против грип сякаш изненада здравните управляващи - този сезон бяха поръчани единствено 190 000 дози - с 40 хиляди по-малко от предходната година.

" Тази година ми отпуснаха 80 ваксини, много по-малко от предходната година, когато ми отпуснаха 120, по-миналата 100 ", добави доктор Николай Христов.

" Аз също заявих по огромна численост като предпочитание, за жалост получихме по-малка ", разяснява доктор Михаил Михов.

За да получат от безплатните ваксини, лекарите би трябвало да подадат поръчка към компанията вносител.

И поради това в действителност към този миг нито министерството, нито касата са наясно какъв брой от персоналните лекари са поискали да се включат в програмата и дали има райони, в които безвъзмездни ваксини въобще липсват.

" Лятото някои сътрудници се оплакаха, че не са били посетени, не са могли да дадат поръчка, други, че не могат да прибавят още количества, а са им нужни, защото хората идват и им се сърдят и те са си прави ", съобщи доктор Георги Миндов, ръководител на Софийското съдружие на общопрактикуващите лекари.

Програмата за безвъзмездна имунизация на възрастните започва през 2019 година и завършва в този момент.

Според заложените цели този грипен сезон ваксини би трябвало да има за 25% от възрастните. Това прави над 370 хиляди дози.

Вместо това ваксини има за едвам 13 % от хората над 65. Обяснението - по-малкият интерес към имунизациите предходната зима, когато грипна вълна на процедура нямаше.

" Надяваме се на спомагателен импорт на тези количества, с цел да може тези хора да се обзет. В аптечната мрежа и за по-млади няма налични количества ", съобщи доктор Георги Миндов, ръководител на Софийското съдружие на общопрактикуващите лекари.

" Направих питане към компанията вносител дали ще имаме такива, отговорът към този момент е негативен ", сподели още доктор Михаил Михов, общопрактикуващ доктор.

От здравното министерство обявиха, че спомагателна доставка е допустима в минимални количества.

Все още не е ясно дали следващата година ще има въобще безвъзмездни ваксини за възрастните - на този стадий се търсят разновидности да се обезпечи финансиране.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР