Изключително важно е след промените на пазара на електроенергия от

...
Изключително важно е след промените на пазара на електроенергия от
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР не очаква рязък скок на цената на тока за битовите потребители след 1 юли

„ Изключително значимо е след измененията на пазара на електрическа енергия от 1 юли т.г. битовите консуматори да не бъдат подлагани на риск. Всякакви спекулации за повишение на цената с 10, 20 и повече % обслужват ползи, които не съответстват с ползите на потребителите. Българските консуматори би трябвало да знаят, че няма да има внезапно повишение на цената на електрическата сила “.

Това съобщи ръководителят на КЕВР доцент пред представители на медиите във връзка отражението на идните промени на пазара на електрическа енергия. Той взе участие в енергиен конгрес, проведен от Института за енергиен мениджмънт на тематика " Промени в електроенергийния пазар на едро и дребно - благоприятни условия и проблеми ".

Доц. Иванов разясни, че със законовите промени е несъмнено цената за битовите консуматори след 1.07.2024 година да се образува въз основа на базова цена, определяна с решение на Министерският съвет, към която да се прибавя съставния елемент, определяна от КЕВР. „ Предстои държавното управление да реши по какъв начин тъкмо ще бъде избрана тази базова цена, само че не чакам внезапно повишение на цените на електрическата енергия за битовите консуматори “, акцентира ръководителят на енергийния регулатор. 

Доц. Иванов разяснява и опциите за повишение на постъпленията във „ Фонд Сигурност на електроенергийната система “ /ФСЕС/ за превъзмогване на образувания висок недостиг от 1 милиарда лева Той изрично се противостави това да стане с възможна смяна на цените за битовите консуматори за идващите няколко месеца до 1 юли: “Няма стимулиран отговор, който може да се даде на потребителите за какво цената за тях би трябвало да бъде нараснала, с цел да бъде напълнен дефицитът във ФСЕС. Не може да им бъде обяснено за какво с техните пари би трябвало да се обезпечат средства за преференциалните цени на производители на възобновима сила, за преференциалните цени за производители на електрическа енергия от когенерация при топлофикациите, за покриване на цените по дълготрайния контракт с американската централа AES “, съобщи доцент Иванов.

Като един от разновидностите за покриване на недостига във ФСЕС той уточни опцията за подкрепяне със средства от държавния бюджет. „ Така, както Фондът финансово поддържа държавното управление за обезпечаване на програмата за подкрепяне на небитовите консуматори по време на огромната енергийна рецесия с високи цени на електрическата енергия, смятам, че е допустимо този жест в този момент да бъде върнат към Фонда. Това ще бъде в полза на всички консуматори “, акцентира ръководителят на КЕВР доцент.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР