Изключително важно е не само да се проведат честни избори,

...
Изключително важно е не само да се проведат честни избори,
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Важно е да има доверие в изборния процес

Изключително значимо е освен да се проведат почтени избори, само че и да се подсигурява транспарантна предизборна акция. Очакваме да чуем авансово параметрите и здравните критерии, съгласно които ще бъдат наложени ограничавания на акцията и събитията по време на нея. Партиите и участниците би трябвало да знаят авансово при какво придвижване на епидемиологичната конюнктура на каква акция могат да разчитат. Това изисква съществено обмисляне, тъй че ще настояваме да има изясненост допустимо най-рано. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден дружно с вицепрезидента Илияна Йотова на „ Дондуков “ 2 организира среща с представители на Политическа партия „ Републиканци за България “. В президентската администрация не престават срещите с извънпарламентарни политически партии в границите на консултациите за транспарантни и почтени избори, при които се подсигурява здравето на жителите. 

На срещата бе изразено безпокойство, че макар напредването на времето, няма законодателна подготвеност и подзаконова нормативна уредба, регламентираща изборния развой в невиждани за българската народна власт условия. Държавният глава акцентира, че своевременното „ осветление “ на концепцията на изпълнителната власт за идния избор е основно за сигурността и информираността на гласоподавателите.

По думите на Румен Радев необятно употребяваната от държавното управление процедура да се приема законодателство в извънредно къси периоди сама по себе си не подсигурява нужния потенциал за неговото използване: “Едно е да се промени законът, друго е капацитетът на държавната администрация да вкара този закон в деяние проведено и поредно, тъй че той да работи, да подсигурява образцово осъществяване на изборите и доверие в тях “.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също регистрира като проблем, че въпросът за предизборната акция остава отвън фокуса на публичния спор. Тя предизвести, че неналичието на опция в пандемията да се организират обичайните формати на връзка сред политическите партии и гласоподавателите ще докара до прекачване на голямата част от акцията в медийното пространство. Илияна Йотова прикани още за регламентиране в Изборния кодекс на присъединяване на партиите в медиите по време на предизборната акция и за своевременни съвещания сред политическите субекти и управленията на публичните медии БНР и Българска национална телевизия.

Като значителен проблем, който слага извънпарламентарните партии в неподходяща обстановка, беше посочена невъзможността те да имат равнопоставен достъп до медийни канали за връзка. От „ Републиканци за България “ приканиха за законови промени, които да регламентират ефирното време в публичните медии да бъде равно налично за всички политически претенденти, като се регистрира, че публичната медия е функционалност на уговорката на страната за реализиране на плурализъм.

Фокус на консултациите беше и обезпечаването на вота за сънародниците ни зад граница. Държавният глава заключи, че огромна част от направените до момента оферти дефинират гласуването по пощата като сполучлив и вероятен вид в епидемиологична конюнктура, само че това е допустимо единствено при сериозна готовност на изпълнителната и законодателната власт.

Политическа партия „ Републиканци за България “ предложиха посредством промени в Изборния кодекс да бъде планувано представители на извънпарламентарни партии да бъдат членове на секционните изборни комисии, както и на ЦИК, като изборът на тези партии да се осъществя посредством чоп.

За понижаване на злоупотребите с вота, от партията предложиха да се реализира ротация на регионалните шефове на Министерството на вътрешните работи в границите на месец, до момента в който тече изборната подготовка – мярка, чиято цел е да се пресечен зависимостите и упражняването на користни ползи и да се минимизира купеният и следен избор в границите на малцинствата и най-уязвимите български общности.

Беше препоръчано и онлайн предаване на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, както и качването на протоколите в отворена платформа за гарантирането на оптималната бистрота.  

Румен Радев означи като опция предвиждането на по-големи пространства, в които да работят изборните секции, с цел да се избегне обстановка, при която спазването на условията за отдалеченост попречва работата на покровителите и наблюдаващите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР