Изключително важно е Комисията за контрол над службите за сигурност,

...
Изключително важно е Комисията за контрол над службите за сигурност,
Коментари Харесай

Дренчев : Комисията за службите трябва да се ръководи от опозицията

Изключително значимо е Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия да бъде управлявана от опозицията. Това разгласи на брифинг в Народното събрание Николай Дренчев от " ".

В сряда депутатите трансформираха парламентарния устав и отстраниха ротацията при определянето на председателското място в комисията, напомня Българска телеграфна агенция. Очакваше се председателското място да бъде заето от народен представител от " ". Николай Дренчев разяснява, че след отпадането на неговата кандидатура, другите две имена, за които се водят диалози, са на сътрудника му Ивайло Чорбов и Ивайло Вълчев от " ИТН ".  

Дренчев изрази терзание от това, че комисията може бъде управлявана от претендент на Движение за права и свободи. От " " към този момент разясниха измененията в правилника и ги дефинираха като " класическа политическа лустрация ".

" Ние не държим аз да ръководя комисията. За нас, което е значимо, да е човек, който чистосърдечно ще се грижи за ползите на българския народ и най-важното да не е директно зависещ на политическия интерес и директните политически разпоредби на вождовете от сглобката ", съобщи Дренчев.

Той сподели, че през вчерашния ден се е състояло постоянно съвещание на комисията. Аз пуснах писма до ДАНС, ДАР, ГДБОП и Главна дирекция " Гранична полиция " с молба да дават на комисията отчети по отношение на трафика на хора, лицата, които са ги организирали. Очакваме в околните дни да постъпи такава информация, добави той. По думите му комисията е последната преграда пред това съответните служби да злоупотребяват с правата на жителите, от една страна, а въпреки това - симбиозата сред изпълнителна и законодателна власт, да не овладеят тайните служби до степен те да служат като чадър на техните канали. 

Ние би трябвало да създадем всичко допустимо тази комисия да бъде действителен коректив, да следи работата на службите, тъй че те в действителност да бъдат пазач на българския народ, добави той. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР