Изключително важно е да бъдем заедно - като общност от

...
Изключително важно е да бъдем заедно - като общност от
Коментари Харесай

Посланикът на Германия 82 г. след Кристалната нощ: Да извлечем поуките, когато гледаме в бездната на 20. век |

" Изключително значимо е да бъдем дружно - като общественост от народи и жители на 21. век - и в никакъв случай да не забравяме. Отново поемаме уговорката да извлечем поуките, когато гледаме в бездната на 20. век. Трябва да бъдем дружно против дискриминирането към човешките същества, които са като нас, само че са жертви на ненавист, тъй като са разнообразни или по-слаби. "

С тези думи снощи посланикът на Германия в България, Негово превъзходителство Кристоф Айххорн стартира речта си на гала във връзка 82-рата годишнина от Кристалната нощ. Тя бе проведена от Посолството на Федерална република Германия и Организацията на евреите в България " Шалом ". Проведе се в двора на Софийската синагога, където бяха ситуирани изложбени панели, отдадени на Кристалната нощ, готови от Посолството.



Масовият разгром против евреи и еврейска благосъстоятелност в Германия и Австрия е осъществен в нощта против 10 ноември 1938 година от Националсоциалистическата немска работническа партия с лидер Адолф Хитлер. Хиляди еврейски магазини, домове, синагоги са ограбени и опожарени. Десетки хиляди евреи са задържани и изпратени в концентационни лагери. Няколко стотин са убити. Звукът от изпотрошените стъкла дава името Кристална нощ. Тя слага началото на Холокоста.

" Извършителите са били човешки същества, немци. Жертвите също са били човешки същества, също немци " - сподели дипломат Айххорн.



Този месец президентът на Германия изпрати писмо до президента на Израел във връзка ноемврийските събития от 38-ма и посланикът напомни наличието му.

" Ноемврийският разгром не бележи началото на преследването на евреите. Много години преди този момент има ужасяващи, отвратителни актове на дискриминация, тормоз, неприязън. Тези дейности предвещаха неописуемите закононарушения, осъществени от мои сънародници. Те ни служат за предизвестие. Благодарен съм - написа президентът Франк-Валтер Щайнмайер - че еврейският живот още веднъж процъфтява в Германия. Въпреки това се срамя, че евреите не се усещат задоволително сигурни, когато са на улицата, когато са в синагогите. Тази действителност е мъчителна и ние би трябвало да действаме. Трябва да прекратим всевъзможни актове на антисемитизъм с цялата мощ на закона.



Това е повода да желая още веднъж да препотвърдя обещанието да продължим да се борим с антисемитизма, да пазиме евреите и да поддържаме Израел. Чудото на нашето споделено, обикновено израелско другарство е в това, че сме дружно и дружно извличаме поуките от предишното . Да помним значи, че има семена на вяра за по-добро бъдеще. "

" Скъпи другари, обърна се Негово превъзходителство Айххорн към гостите, нашият ангажимент се основава на това да помним. На вяра, на увереност. В този дух ние сме тук през днешния ден. Ние сме дружно - България, Германия, Израел, в нашия свят, тъй като приказваме за нашия свят, за нашите съседи, за нас самите. "



" Да помним и в никакъв случай да не забравяме е фраза, която ние постоянно повтаряме в еврейската общественост. Да се поучим от историята, да предадем знанието на своите деца. Това е посланието и на тази гала, с която означаваме 82-рата година от Кристалната нощ ", сподели София Коен, ръководител на Централния израилтянски нравствен съвет, която прочете и послание от ръководителя на " Шалом " доцент Александър Оскар, който се лекува от COVID-19.

" Кристалната нощ не се случва от единствено себе си - написа доцент Оскар. - Тя е резултатът от систематично насаждана ненавист и злоба към евреите и другите. Никога не би трябвало да забравяме, че Хитлер идва на власт с избори, че през 30-те и началото на 40-те години на предишния век нацистката човеконенавистна идеология намира своите почитатели в цяла Европа, в това число и в България.

За страдание 82 години по-късно ние сме очевидци на обезпокоително повишаване на езика на омразата на всички места по света.



Благодаря на Федералната република за това, че поставя големи старания за това историята да не се не помни, нещастието да не се повтори. Примерът, който немският народ даде на света през 1945 година, когато откри сили групово да поеме отговорност за нещастието, породена на милиони почтени жертви, е извънреден самичък по себе си. Защото най-лесното и може би разбираемото би било Германия да замълчи, немският народ да се разгласи за жертва на нацизъм. Но макар че дребна част от немското общество бе съпричастна с издевателствата на Хитлер, всички поеха групова отговорност за нещастието на Холокоста. Германия даде образеца, който доста други страни последваха - да поемат своята, въпреки и морална отговорност за това, че са позволили почтени хора да бъдат безмилостно убити. Уви, има още не малко страни, които не могат да намерат сили да поемат отговорност за случилото се в годините на Втората международна война.

Когато не осъзнаваме грешките си, няма по какъв начин да станем по-добри. Няма по какъв начин да подсигуряваме, че тези неточности няма да бъдат повторени. "

Тази вечер церемонията върна присъстващите освен към събитията от ноември 38-а и последвалия геноцид, само че и означи и скорошното приемане на дефиницията от IHRA за анти-ромска дискриминация. " Скъпи другари, благополучен съм, че днешното събитие ние посвещаваме на признатата на скоро от Международния алианс за Холокоста формулировка за антиромска дискриминация ", написа по този мотив доцент Оскар.

" Ние, българските евреи, в никакъв случай няма да забравим положителното, сторено от българския народ. Но и в никакъв случай няма да забравим, че езикът на омразата аргументи гибелта на милиони хора - евреи, роми, хора с друга полова ориентировка, физически и душевен недъзи. ОЕБ " Шалом " в никакъв случай няма да остане безмълвна за страданията на почтените хора и ще се опълчва на езика на омразата във всичките му измерения, антисемитизъм, ксенофобия или хомофобия през днешния ден, на следващия ден и вечно! ", приключва той.



След прочитането на словото му думата бе дадена на ръководителя на център " Амалипе " Деян Колев, който подсети за 500-те хиляди роми, които умират по време на Холокоста " вследствие на същата античовешка политика за чиста арийска раса, вследствие на която бяха избити милиони евреи ". Паметта им ромите почитат на 2 август, денят на ромския Холокост.

" Антиромската дискриминация е ежедневна действителност в съвсем всички европейски страни, за жалост - и в България ", сподели още Колев и пожела в никакъв случай случилото се десетилетия обратно да не се повтаря.

Длъжни сме на помним. Длъжни сме да предпазим човечеството от заплахата още веднъж да загуби човечността си. С това увещание на думите на починалия израелски общественик и президент Шимон Перес някогашният външен министър на България Даниел Митов формалната част на церемонията завърши.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР