Изключително удачно е мотото на днешната среща. Когато проблемът вече

...
Изключително удачно е мотото на днешната среща. Когато проблемът вече
Коментари Харесай

КЗП: „Комисията ще продължи да участва активно във всички инициативи за преодоляване на двойния стандарт”

Изключително удачно е мотото на днешната среща. Когато казусът към този момент е комплициран на масата, виждаме какъв брой доста аспекти има той – политически, държавнически, обществени, здравни. Всички те могат да бъдат наречени потребителски.

Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов на провелата се в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Международна конференция „ Двойният стандарт при храните в Европейски Съюз – да сложим казуса на масата “, проведена от омбудсмана Мая Манолова.

„ Най-вероятно по част от тези аспекти следва да бъдат провеждани още полемики и диалози, да бъдат планувани и осъществени нормативни промени. Особено във връзка с здравните аспекти, защото тематиката с какво се храним ние и нашите деца е все по-актуална от позиция развиването и на идващите генерации “, сподели още Маргаритов.

Председателят на КЗП напомни, че институцията се е включвала във всички интензивности по този въпрос от самото му слагане. Той даде за образец самодейностите на омбудсмана Мая Манолова и подписаните меморандуми с неправителствени организации, с помощта на което контролният орган е взел участие в процеса по осъществяването на съответните изпитвания.

„ Имаме план, който се надявам да бъде утвърден от Европейската комисия и още през идващия месец България да е една от първите страни, които ще се възползват от отпуснатите средства от европейските фондове за продължение на изпитванията и тестванията на артикули, уповавам се – освен хранителни, за определяне на обективната истина “, уточни Маргаритов.

„ От потребителска позиция най-адекватната реакция беше тази, която Европейска комисия направи с предлагането на Новия пакет законодателни промени, които се възнамерява да бъдат признати през идната година. Промяната на Директивата за нелоялните търговски практики ще направи допустимо нещо, което до момента не беше и точно заради което този проблем се разви – сходни практики да бъдат квалифицирани като престъпление и да бъдат глобени. Има правдивост в това, когато си записал комерсиална марка и потребителят има доверие в нея, без значение къде продаваш тази стока, тя да има безусловно идентични характерности. Този, който счита, че заради разнообразни аргументи, в това число национални вкусови желания и други особености, би трябвало да промени „ рецептата “, да си записва други търговски марки “, разяснява ръководителят на КЗП.

Маргаритов оцени като съответни предложенията за унифицирането на санкционния режим и опцията глобите да бъдат в много по-сериозни размери.

Той поддържа концепцията на омбудсмана да се мисли по посока основаването на общ европейски орган, защото в доста от въпросите има трансграничен детайл и надлежно правните правила ще имат екстериториалност, което значи, че не всеки път националните институции, даже и да открият дадени обстоятелства, биха могли да доведат случая до дъно, в случай че става дума за огромни търговци, регистрирани с други страни.

Председателят на КЗП съобщи, че Комисията ще участва и отсега нататък във всички начинания по тематиката интензивно с актуалните и бъдещите си функционалности по закон като надзорен орган в региона на нелоялните търговски практики.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР