Изключително студеното време в Северна Америка се дължи на явление,

...
Изключително студеното време в Северна Америка се дължи на явление,
Коментари Харесай

Екстремен студ в Северна Америка: Температурите падат до – 53ºC в Канада и -38ºC в САЩ

Изключително студеното време в Северна Америка се дължи на събитие, наречено „ циклон-бомба “, съобщи Агенция Франс Прес Националната метеорологична работа на Съединени американски щати съобщи, че това „ събитие, което се случва един път на потомство “, може да се трансформира в смъртоносно и към този момент чупи върхове за студено време.

Температурите падат до минус 53ºC в Западна Канада, -38ºC в Минесота и -13ºC в Далас. В субтропичната северна част на Флорида даже вали сняг.

Бомбеният циклон е бързо засилваща се стихия, която се появява, когато въздушното налягане спадне с 20 или повече милибара в границите на 24 часа. Това нормално се случва, когато топла въздушна маса се сблъска със студена, оповестява Националната океанска и атмосферна администрация.

Този път въздухът от Арктика се сблъска с тропическия въздух от Мексиканския залив, образувайки меланхолия, носеща дъжд и сняг. Това, което прави тази стихия невероятна, е какъв брой бързо е спаднало налягането – 40 милибара за 24 часа, съгласно метеоролога Ян Амис.

„ Това докара до развиването на рискови условия за стихия. Безпрецедентният ѝ темперамент идва от интензивността и екстремността на нейните ниски температури. Това я прави изключителна “, сподели Сирил Дюшен, метеоролог от френския метеорологичен канал.

Бурята е провокирала „ потапяне на полярния ураган “, при което изключително студена въздушна маса от Арктика се насочва на юг към по-ниските, по-топли географски ширини. В резултат на това температурите се намаляват стремглаво – да вземем за пример в Денвър температурите са паднали с 33ºC за едвам седем часа.

Националната метеорологична работа на Съединени американски щати предизвести, че сходен мраз може да докара до измръзване на откритата кожа в границите на няколко минути, хипотермия и даже гибел, в случай че човек е изложен на тези условия прекомерно дълго.

Това прави всяко пътешестване „ рисково “ и даже „ невероятно “, добавя тя.
Байдън утвърди незабавна помощ за Ню Йорк
Американският президент Джо Байдън утвърди федерална помощ за щата Ню Йорк след снежната стихия, лишила живота на минимум 27 души в региона на град Бъфало и оставила десетки хиляди души без ток, заяви в изказване Белият дом, оповестява Българска телеграфна агенция.

Много коли бяха засипани от сняг и изоставени, а бусове и каравани бяха блокирани по пътищата западната част на щата Ню Йорк, сподели локален чиновник, представен от ДПА.Той добави, че поради еднометровите преспи, минусовите температури и ураганния вятър към момента е в действие възбрана за шофиране, и добави, че град Бъфало е непристъпен.

Губернаторът на щата Кати Хоукъл изрази в неделя страдание за „ непрежалимите “ човешки загуби поради бурята.

В щата беше оповестено изключително състояние преди няколко дни, само че бурята блокира работата на спасителите.

Повече от 40 души за починали до момента в Съединени американски щати тази зима поради зимните стихии и минусовите температури, достигащи двуцифрени минусови стойности на някои места, показва.
Хаос на летищата и анулирани полети
Свързани с неприятното време анулирани полети и закъснения на полети сътвориха безпорядък във въздушния трафик в Съединени американски щати през коледните празници, а най-вече анулирани полети се падат на компанията „ Саутуест Еърлайнс “.

Днес общо повече от 3800 полета в Съединени американски щати бяха анулирани, в това число 2800 на „ Саутуест Еърлайнс “, което е близо 70 % от общия график на полетите за през днешния ден на самолетната компания.

Базираната в Далас самолетна компания, която е една от най-големите в света нискотарифни авиопревозвачи, сподели проблемите с графика ѝ да продължат най-малко до идващия уикенд, когато се пада посрещането на Новата година.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР