Изключително сме изненадани от внушенията в медиите за обвинения свързани

...
Изключително сме изненадани от внушенията в медиите за обвинения свързани
Коментари Харесай

Фирмата на Велико Желев ВДХ: Няма побой и изнудване, има дисциплинарно уволнение

Изключително сме сюрпризирани от внушенията в медиите за обвинявания свързани с насила, побой, документи с погрешно наличие и изнудване – понятия, които изрично опонират на нашите правила на държание и морал ".

 

Това обявиха от " ВДХ " АД - компанията на обвинявания за побой и изнудване Велико Желев в своя позиция до медиите.

 

Бизнесменът беше арестуван нощес.

 

Спрямо предприемача е постановена мярка за процесуална насила задържане до 72 часа. Утре ще се реши дали прокуратурата ще желае от съда да го задържи за непрекъснато в ареста. 

" Във връзка с извършената късно нощес полицейска акция, последвалото следствие на Софийска градска прокуратура и популяризираната в медиите информация, считаме за належащо да представим формалната ни позиция по случая.

 

Ето я и нея:

„ Във връзка с извършената късно нощес полицейска акция, последвалото следствие на Софийска градска прокуратура и популяризираната в медиите информация, считаме за належащо да представим формалната ни позиция по случая.

„ ВДХ “ АД е народен водач в строителството на благоустройствена, енергийна, транспортна и ВиК инфраструктура, жилищни и публични здания, спортно-развлекателни комплекси и хидротехнически уреди и има дълготраен опит в осъществяването на значими национални обекти.

Лицето, подало сигнал против господин Велико Желев, е било в трудово правно отношение с „ ВДХ “ АД на служба шеф „ Строителство “.

Първоначално е реализирано съгласие сред страните, напускането на служителя да стане по взаимно единодушие, считано от 6 февруари 2023 година

След направена вътрешнофирмена инспекция са открити длъжностни нарушавания, свързани с финансово облагодетелстване на служителя за сметка на работодателя. От служителя са поискани писмени пояснения, които той е дал на 24 февруари 2023 година

На база откритите нарушавания, управлението на сдружението е взело решение да бъде изменена заповедта за преустановяване на трудовото правно отношение, от такава по взаимно единодушие, на дисциплинарно уволняване.

На 27.02.2023 година е импортиран сигнал до Софийска градска прокуратура под номер 8124/23 от 27.02.2023 година, в който от работодателя ВДХ АД са разказани откритите нарушавания и е показана готовността на компанията да даде спомагателна информация за потребностите на възможното следствие.

Изключително сме сюрпризирани от внушенията в медиите за обвинявания свързани с насила, побой, документи с погрешно наличие и изнудване – понятия, които изрично опонират на нашите правила на държание и морал ”.

 

По-рано денем Софийската градска прокуратура заяви, че е повдигнала обвиняване за изнудване на шефа на строителната компания " Хидрострой " Велико Желев.

 

С прокурорско предписание той е е арестуван е за 72 часа, а в сряда прокуратурата ще изиска от съда непрекъснатия му арест.

Градската прокуратура пое случая от районната прокуратура на София, която по-рано във вторник заяви, че проверява предприемача.

Желев беше задържан в понеделник вечерта по формирано от Министерство на вътрешните работи следствие за телесна щета, което Софийската районна прокуратура по-късно преквалифицира в изнудване. Това заяви по-рано във вторник зам.-районният прокурор на София Борислав Георгиев пред публицисти. Със същото обвиняване са още двама души.

Компанията, която Желев оглавява, постоянно получава огромни публични поръчки за инфраструктурни обекти. Полицията претърси и офисите ѝ. Ден преди този момент вътрешният министър Иван Демерджиев заяви за следствия на корупция, обвързвана в това число със градежа на пътища.

Според дадените от прокуратурата детайлности, на 24 февруари в офиса на Жеков на бул. " Цар Освободител " в София, " за да набави за себе си и за другиго имотна полза, направил опит да принуди различен човек посредством мощ ". Той го е удрял по лицето и тялото.

Целта била потърпевшият, показан от прокуратурата с буквите Б.А., да поеме имуществено обвързване посредством сключване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лв.. " Нанесена е и лека телесна щета, а действието е осъществено от повече от две лица ", се споделя в обвиняването.

По-рано зам.-районният прокурор сподели, че Министерство на вътрешните работи търси другите двама.

Пострадалият е разпитан. Претърсванията и изземането на материални доказателства е траяло в понеделник до среднощ, сподели още прокурорът.

Разследването по случая продължава, като следва събиране и инспекция на доказателствата.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР