Изключително щастлива съм както за Пловдив, така и за всички

...
Изключително щастлива съм както за Пловдив, така и за всички
Коментари Харесай

Започва реставрацията на Източната порта - археологическата перла на Пловдив

„ Изключително щастлива съм както за Пловдив, по този начин и за всички тези, които се вълнуват и ценят археологическото благосъстояние на града. Източната врата като обект от национално значение несправедливо бе неглижирана цели 40 години след откриването ѝ. Преди 10 години благодарение на регион „ Централен ” бе направена инвентаризация на всички детайли върху тази превъзходна римска улица, 13 метра необятна ”, описа археологът Мая Мартинова-Кютова по време на церемонията за старта на процеса на реституция, консервация и експонация на скъпия археологически обект.
Прочетете още
Мартинова назова Източната врата учебник по археология, тъй като е извънредно многопластов – от елинистичния интервал до османския.

„ Работим в екип с Биляна Груева-Здравчева и сме щастливи, че ще сме част от екипа, който ще трансформира това място в още един прелъстителен обект за туристите ”, сподели още Мая Мартинова-Кютова.

Кметът Георги  Стаменов пък означи, че Източната врата е основен обект за регион „ Централен ” и ще се трансформира в следващата археологическа перла в Пловдив.

Източната врата дружно с Небет тепе ще бъдат реставрирани, консервирани и експонирани като част от огромния план „ По крепостните стени на Филипопол ” на обща стойност над 8 млн. лева Сумата от над 6 млн. е по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”, а останалите средства са заем, изтеглен от Община Пловдив. Срокът за реализация на плана е 24 месеца.

Междувременно от изказване на зам.-кмета по строителство Пламен Райчев стана ясно, че до момента в който текат строителните действия другият обект от плана – Небет тепе, ще бъде недостъпно за гости.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР