Изключително рядка „супер кървава синя луна“ ще може да бъде

...
Изключително рядка „супер кървава синя луна“ ще може да бъде
Коментари Харесай

Рядкото астрономическо събитие ще наблюдаваме в сряда

Изключително рядка „супер кървава синя луна “ ще може да бъде следена тази сряда в елементи от Северна Америка, Азия, Близкия Изток, Русия и Австралия. Необичайният галактически феномен е подбуден от обстоятелството, че за първи път от 36 години ще се обединят в едно три невероятни лунни събития – изключително огромна супер луна, синя луна и цялостно лунно затъмнение. „Това е астрономическа трифекта“, разяснява Кели Бийти, старши редактор в списание „ Скай ен Телескоп “, написа.

Терминът „ Синя луна “ дефинира второто пълнолуние в границите на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по един път на всеки месец, само че в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Обикновено това се случва на всеки две години и осем месеца. Предстоящата цялостна луна пък е третата от поредицата „супер луни“, които се случват, когато Луната е най-близо до околоземната орбита.Тази точка, наречена перигей, кара Луната да наподобява 14% по-голяма и 30% по-ярка.

По време на затъмнението пък, луната ще се приплъзне в сянката на Земята, до момента в който белия диск светлина не се оцвети в оранжево или алено. Необикновеното нареждане на Слънцето, Луната и Земята ще продължи един час и 16 минути и за жителите на западните Щатите и Канада ще бъде очевидно малко преди изгрев. За пребиваващите в Близкия Изток, Азия, Източна Русия, Австралия и Нова Зеландия най-хубавата панорама към феноменалното лунно шоу ще се открие вечерта, до момента в който Луната се издига.

“Досега сме били очевидци на голям брой супер луни и лунни затъмнения, само че е извънредно рядко да съвпаднат и със синята луна. За мен това е същинско чудо“, посочи Джейсън Ауфденнберг – доцент по физика и астрономия в университета по аеронавтика в Дейтона Бийч, щата Флорида.

Според списание „ Скай ен Телескоп “ последният път, в който супер луна и лунно затъмнение са били едновременно е било на 30 декември 1982 година. Тогава те още веднъж са съвпаднали и с орбитралния перигрей и са можели да се следят от Европа, Африка и Западна Азия. В Северна Америка обаче калкулациите на учените демонстрират, че сходно „ супер кървавата синя луна “ се е случила за последно на 31 май 1844 година или по-точно – преди към 135 години.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР