Изключително рядка „супер кървава синя луна“ ще може да бъде

...
Изключително рядка „супер кървава синя луна“ ще може да бъде
Коментари Харесай

Рядко астрономическо събитие ще покаже тайните на Луната

Изключително рядка „супер кървава синя луна “ ще може да бъде следена тази сряда в елементи от Северна Америка, Азия, Близкия Изток, Русия и Австралия. Необичайният галактически феномен е подбуден от обстоятелството, че за първи път от 36 години ще се обединят в едно три невероятни лунни събития – изключително огромна супер луна, синя луна и цялостно лунно затъмнение. „Това е астрономическа трифекта“, разяснява Кели Бийти, старши редактор в списание „ Скай ен Телескоп “, написа.

Терминът „ Синя луна “ дефинира второто пълнолуние в границите на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по един път на всеки месец, само че в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Обикновено това се случва на всеки две години и осем месеца. Предстоящата цялостна луна пък е третата от поредицата „супер луни“, които се случват, когато Луната е най-близо до околоземната орбита.Тази точка, наречена перигей, кара Луната да наподобява 14% по-голяма и 30% по-ярка.

По време на затъмнението пък, луната ще се приплъзне в сянката на Земята, до момента в който белия диск светлина не се оцвети в оранжево или алено. Необикновеното нареждане на Слънцето, Луната и Земята ще продължи един час и 16 минути и за жителите на западните Щатите и Канада ще бъде очевидно малко преди изгрев. За пребиваващите в Близкия Изток, Азия, Източна Русия, Австралия и Нова Зеландия най-хубавата панорама към феноменалното лунно шоу ще се открие вечерта, до момента в който Луната се издига.

“Досега сме били очевидци на голям брой супер луни и лунни затъмнения, само че е извънредно рядко да съвпаднат и със синята луна. За мен това е същинско чудо“, посочи Джейсън Ауфденнберг – доцент по физика и астрономия в университета по аеронавтика в Дейтона Бийч, щата Флорида.

Според списание „ Скай ен Телескоп “ последният път, в който супер луна и лунно затъмнение са били едновременно е било на 30 декември 1982 година. Тогава те още веднъж са съвпаднали и с орбитралния перигрей и са можели да се следят от Европа, Африка и Западна Азия. В Северна Америка обаче калкулациите на учените демонстрират, че сходно „ супер кървавата синя луна “ се е случила за последно на 31 май 1844 година или по-точно – преди към 135 години.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР