Изключително популярно е схващането, че всеки човек трябва да пие

...
Изключително популярно е схващането, че всеки човек трябва да пие
Коментари Харесай

Ето колко точно вода да пиете на ден

Изключително известно е схващането, че всеки човек би трябвало да пие по 8 чаши вода дневно. Тази информация не е изцяло вярна - всеки организъм е самостоятелен, което значи, че неговите потребности също са неповторими.

Но по какъв начин да разберете какъв брой течност е нужна за вас съответно? Има отговор на този въпрос.

За да разберете какъв брой вода би трябвало да консумирате дневно, би трябвало единствено да знаете личното си тегло. Умножете телесното си тегло по 0,033 и получавате междинното количество.

Да вземем за образец човек с тегло 45 кг. 45x0,033 = 1,485 литра. Това значи, че междинното количество течността за невисок и слаб човек ще бъде малко под 1,5 литра.

Имайте поради обаче, че тялото ви може да бъде наранено от разнообразни условия на околната среда, които могат да го накарат да се нуждае от повече или по-малко течност. Така да вземем за пример, през горещия летен ден пием доста повече чиста вода, в сравнение с през зимата.

Фактори, влияещи върху приема на течности

Възраст. Колкото по-млад е човек, толкоз повече вода пие. Независимо от това, не би трябвало да мислите, че хората на възраст могат да останат без течност дълго време - пробвайте се да пиете всякога, когато почувствате потребност от това.

Тегло. Хората с висок показател на телесна маса са по-склонни да бъдат обезводнени от тези, чийто ИТМ остава сдържан или невисок.

Метеорологично време. Ако живеете в регион, където има доста слънце и малко влага, ще ви би трябвало доста повече течност. Тези хора, които живеят наоколо до водни басейни, по-рядко изпитват жадност.

Спорт. Хората, които постоянно спортуват щедро се потят, което значи, че губят повече течност. Те би трябвало да се балансират - би трябвало да пият колкото се може повече вода.

Здравен статус. Жените би трябвало да пият повече вода, когато са бременни или кърмят. Други здравословни положения, като тресчица с простуда или диария, предизвикват доста загуба на течности, които би трябвало да се попълнят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР