Изключително популярният и авторитетен спортен журналист и футболен деятел на

...
Изключително популярният и авторитетен спортен журналист и футболен деятел на
Коментари Харесай

Васил Колев: Може да се стигне до вариант Стоилов да ръководи клуба

Изключително известният и влиятелен състезателен публицист и футболен активист на Левски Васил Колев се съгласи да отговори на въпросите на за всички събития в " синия " клуб.

Г-н Колев, какъв е вашият коментар за събитията в Левски през последната седмица?

Изключително срамни и най-много тъжни събития. Сблъсък сред тези, които градиха през последната година и нещо и тези, които ще разрушават от тук насетне. Всъщност разрушението е към този момент факт: няма го треньорът, който промени Левски. 

Прав ли е Станимир Стоилов да си тръгне тъкмо в решителния стадий на сезона и преди Вечното дерби с ЦСКА?

Никога един мач, който и да е той не може да дефинира ориста на клуб като Левски. Също по този начин самият Станимир Стоилов сподели, че не е треньор за един мач. Когато някой се сблъска с лъжата, няма право никой да слага който и да е мач за това. Обидно е към Стоилов да му се вменява сходна „ отговорност “. Трябва да има единствено и само признателност.

Ще се стигне ли до разновидността Наско Сираков да подава акциите си в клуба, а Тръстът да даде своите 10 % на Мъри и той да ръководи клуба?

Това никой не знае, тъй като Сираков се е хванал за акциите си като удавник за сламка и маските паднаха. Едва ли в миналото той е имал и ще има желание да направи Левски клуб на последователите, каквито планове заявява. Нито едно от дейностите му, откогато е в Левски не демонстрира сходни планове. По-скоро думите му прикриват същинските планове – той приема акциите и Левски като благосъстоятелност и опция. За себе си и фамилията. Не е загадка към този момент и финансовата обязаност сред членове на фамилията му и мрежата, от която е част компанията, позволена да ръководи клуба. Но си мисля, че събитията могат да принудят Сираков да прибегне към този вид и действително единственият човек с голямо доверие от левскарите, Станимир Стоилов, да взема решенията в клуба. Сираков съгласно мен не се оправи с тази виновна задача, тъй като огромна част от последователите на Левски са настроени против него след серията гафове – от уволнението на Хубчев през Диксън до напускането на Стоилов. 

Казва ли Сираков цялата истина за Левски или крие нещо от необятната аудитория?

Казва само „ личната “ си истина и икономисва съгласно мен голям брой елементи, които не го устройват. Например се чудя за какво този прославен контракт за ръководство, съгласно който има отчисления към ръководещата компания от парите, които харчат левскарите в магазина или за билети за мачове, не бе упоменат при началото на акцията „ Левски е безконечен “. Дали щяха последователите да се зарадват на това, което им се сервира? Едва ли. А нали в последна сметка няма нищо неприятно в този контракт? Аз пък настоявам, че без акцията „ Левски е безконечен “, довела до неповторим напредък в левскарската общественост, нито едно от радостните събития по-късно като купата или мачовете с ПАОК, нямаше да се случи. Не всичко е единствено пари.

Как ще се развият събитията в Левски оттук насетне, каква е твоята прогноза?

Според мен следва конфликт на два модела – този на Сираков и това, което е било доста години и този на Стоилов. Моделът на Сираков е този, в който някой изсипва пари и различен ги разпределя. Казано с други думи „ модела Бащица “. В случая Бащицата е спонсорът. Модела на Мъри и Ивков, държа да подчертая, е този, в който клубът самичък заработва парите си на база всеотдайна, качествена, честна и най-много професионална работа. Пари от футбол и от удовлетворени последователи. Рано или късно „ моделът Бащица “ рухва. За мен не е въпрос в тази ситуация дали, а по кое време. И в какво положение ще бъде оставен Левски.

Има ли Сираков правилен ход?

Да се отдръпна и да запази най-малко част от името си. Но за второто мисля, че към този момент е късно. Тези, които го помнят като футболист са на 40 и повече години. За другите, на които принадлежи бъдещето, ще го запомнят в ролята му на вкопчил се в собствеността началник. И с това, което аргументи и следва да аргументи на Левски.

Според теб какъв % от почитателите са на страната на треньора и какъв - на Сираков?

Сираков е експерт по социологическите изследвания. Ако обаче недоволните почитатели бяха 1%, надали някой щеше да се занимава с тях. Според мен обаче Стоилов се употребява с поддръжката и се радва на обичта на съвсем всички почитатели на Левски. Няма по какъв начин да е на всички, тъй като злобата и завистта са усеща, които от време на време вземат връх в индивида. И нещо значимо: съвсем всички от аления набор са на страната на Сираков и срещу Стоилов. Нали знаете за какво? Видя се на футболния терен.

Каква би трябвало да е тактиката на Левски - да продава ли футболисти, с цел да чисти задължения или да надгражда тима?

Баланс сред двете. Да продава футболисти, когато имат цена и когато могат да бъдат сполучливо сменени. Мисля, че зимата се изпусна подобен миг. През лятото могат да се продадат повече футболисти, да се вземат повече пари, само че няма по какъв начин да бъдат сполучливо сменени. Ще има и проблем с играчи чартърен като Кръстев, както и с такива, на които ще изтича скоро контракта. И поради това чакам и под паника продажба, хем да се закърпят дупките в бюджета, хем да не бъдат изпуснати без пари някои футболисти. Ето тук ще проличи най-много неналичието на Стоилов, тъй като той е човек, който доста сполучливо може да менажира сходен развой, без да се стигне до вреди за тима. Не съм уверен, че Сираков и ръководеща компания с контракт за консултанство, могат да намерят втори Стоилов.

  Как виждаш ролята на Тръст " Синя България " в тази обстановка?

Тръста постоянно е апетитен за зложелател, тъй като в действителност е зложелател на процесите, които доведоха до този разпад в Левски. Много хора не могат да схванат тази роля, постепенно загряват, постоянно не помнят и най-много не желаят да се възползват от шанса сами да оказват помощ в ориста на обичания си тим. Те се опасяват от бъдещето, от това да вършат избор, само че пък имат комфорта на снишаването и обстановка, в която могат при неуспех да сочат отговорни, тъй като ги е боязън от отговорността. Ето по тази причина тръста е „ неясен “, само че пък в никакъв случай левскарската общественост не е имала толкоз качествени хора, колкото в този момент. Така че, както тръста, по този начин и сдружението ще продължат твърдо пътя, който са поели. Вярвам мощно в това.

Оптимист ли си за бъдещето на Левски?

За бъдещето като необятно разбиране – да. Левски е прекомерно огромен, с цел да се отърси с лекост от всеки, който го приема за благосъстоятелност. Може би обаче предстоят тествания. За страдание изпуснахме голям късмет за същинско Възраждане отпред със Стоилов. Видяхме цветовете на дървото, само че няма да откъснем плодовете. Образно казано.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР