Изключително голяма част от българските граждани смятат, че трябва да

...
Изключително голяма част от българските граждани смятат, че трябва да
Коментари Харесай

Социолог: Симпатизантите на ГЕРБ-СДС са отворени за коалиция с ПП-ДБ

„ Изключително огромна част от българските жители считат, че би трябвало да се положат старания да се направи държавно управление. Имайки поради опита от предходните парламенти явно се нуждаем от нов модел на политическо държание, друг от този, който виждаме до момента от ГЕРБ и ПП-ДБ. “
Това разяснява в ефира на Euronews Bulgaria социологът от „ Алфа рисърч “ Геновева Петрова. По думите ѝ диалози сред двете водещи политически обединения ще има, само че е мъчно да се предвижда изходът от тях.
Намираме се в нова политическа обстановка по отношение на тази по време на предизборната акция, счита Петрова и добави, че знак за това е неналичието на изказванията на двете огромни политически сили към този момент два дни след изборите.
Симпатизантите на ГЕРБ-СДС в доста огромна степен са отворени за коалиция с ПП-ДБ, над 60% я одобряват, без значение че считат Политическа партия за един от основните си политически съперници. Не такава е обстановката при гласоподавателите на ПП-ДБ. Те са много по-поляризирани, само че въпреки всичко, даже и измежду тях преобладават тези, които си дават сметка, че това е най-смислената опция за съставяне на кабинет в 49-ото Народно заседание.
„ Ако водачите на всяка от тези две партии съумеят по задоволително необорим и допустим за личните си гласоподаватели метод да обяснят смяната на позицията по отношение на политическия си конкурент, тогава едно сходно общо ръководство би имало повече поддръжка измежду техните последователи. Ако не съумеят обаче да го създадат по безапелационен метод, тогава още в самото начало сходно ръководство би се възприемало с запаси, което ще бъде евентуален проблем “, разяснява социологът.
Много значителен донор за „ Възраждане “ на тези избори се оказват някогашните гласоподаватели на „ Български напредък “ – те са към 15% от общо 100-те хиляди гласа, които добави групировката на Костадин Костадинов на изборите в неделя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР