„Изключително е притеснително, че се водят такива ожесточени бойни действия

...
„Изключително е притеснително, че се водят такива ожесточени бойни действия
Коментари Харесай

Министър Сандов: Няма изтичане на радиация в Запорожката АЕЦ, засилени са мерките за сигурност в нашата АЕЦ Козлодуй

„ Изключително е притеснително, че се водят такива яростни бойни дейности наоколо до атомните електроцентрали. Това съставлява огромен риск, само че желая да успокоя българските жители, че радиация няма “. Това сподели пред bTV министърът на екологията Бирослав Сандов. Огънят е избухнал отвън реакторните зони, удостовери и той. По-рано през днешния ден украинските управляващи оповестиха, че пожарът е локализиран и е бил в административната постройка на атомния комплекс. Сандов разгласи, че на началната страница на уеб страницата на Министерството на екологията още от началото на седмицата има линк към с информация за гама-фона над целия континент. „ Отделно вятърът сега е северозапад-югоизток, само че несъмнено, надяваме се да не се стигне до някаква повреда “, добави екоминистърът. Той сподели още, че от началото на войната в Украйна има щаб към Министерския съвет и проект за деяние при спешни обстановки. „ Искам да успокоя българските жители. Няма приключване на радиация от този гърмеж и пожар. Много е притеснително, че боеве се водят до една от най-големите АЕЦ “, съобщи още екоминистър. Той сподели, че ограниченията за сигурност са засилени в българската АЕЦ „ Козлодуй “. За българската АЕЦ министър Сандов подсети, че България употребява съветско нуклеарно гориво и е напълно подвластна от неговия импорт. Още по тематиката АЕЦ 07:58 ч. АЕЦ „ Козлодуй “ може да няма по какъв начин да довърши планиран ремонт, тъй като аварийни елементи се доставят от Русия. Това разгласи в ефира на bTV проф. Георги Касчиев Много е обезпокоително това, което се случва в АЕЦ Запорожие, която е най-голямата от 4 в Украйна показа той във връзка на пожара в централата, който към този момент е сподавен. Той изясни, че в случай че украинците бъдат притиснати, може да отговорят с удари по съветски атомни електроцентрали по границата. „ На към 100 км от границата с Украйна има съветска централа с 4 реактора от вида на тези в Чернобил. Украинците имат ракетни отделения и могат, в случай че са притиснати, да нападат “, предизвести професорът. Той добави, че в случай че се задълбочи разривът с Русия, можем да пострадаме стопански, само че и АЕЦ „ Козлодуй “ няма по какъв начин да довърши планиран ремонт, тъй като аварийни елементи се доставят от родината на Путин. Според Касчиев има доста сюжети, свързани с украинската електроцентрала.
„ Представете си, в случай че се повредят електропроводите, които излизат от централата, в случай че са взривят, централата остава без захранвана, би трябвало да разчита на спешни генератори, които не могат да работят дълго време, само че има доста сюжети и ограничения не може да се плануват “, сподели специалистът. Според локалните управляващи пожарът е локализиран в подготвителна постройка отвън дейния периметър на реакторите.
Проф. Касчиев изясни, че тази атомна централа е доста значима за Украйна, защото има 6 реактора.
Блоковете в АЕЦ „ Запорожие “ са вид ВВЕР, като подсилената им структурата включва тонове бетон и стомана точно за енергоблоковете да са допустимо най-добре предпазени при всякаква обстановка. „ Важно значение има тази електроцентрала, като енергоизточник няма с какво да я заменят, в случай че я изключат, може някак да се преживее. Самият факт, че се обстрелва нуклеарна централа е обезпокоително, дали е шантаж, или деяние на полевите командири, не може да се каже. “, изясни той. По думите му това се възприема като нуклеарен тероризъм.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР