> Изключително драматична ситуация се е разиграла в СУ Неофит

...
> Изключително драматична ситуация се е разиграла в СУ Неофит
Коментари Харесай

Ученици седнаха пред дъската със сълзи на очи, превивайки се от болка!

 > Изключително трагична обстановка се е разиграла в СУ " Неофит Рилски ".  Докато били в час по математика, няколко второкласници се почувствали зле, пребледнели и почнали да се насочват към тоалетната  на 15 ноември в Твърдица. Някои от тях се налагало да я посещават втори, че и трети път. Осемгодишните деца се превивали от болежка, държейки се за коремчетата, което предиздвикало класния им началник Николина Славова да вземе ограничения.

Тя неотложно повикала фелдшерката Цена Димитрова, само че откакто и здравното лице открива какъв брой трагична е обстановката, следва позвъняване на телефон 112, с цел да бъде извикана кола за спешна помощ. Общо 12 деца са откарани в Спешния център в града, откъдето осем от тях са били превозени към Инфекциозното поделение в Сливен. Оттам в Твърдица дохвърчали две коли за спешна помощ, които откарали децата. Второкласниците били на системи, в този момент към този момент са добре. Все още е мистерия повода за тежкото положение, в което децата изпадат - дали вирус, или нещо друго, ще стане ясно след оповестяването на резултатите от РЗИ-Сливен.

" С госпожа Славова реагирахме навременно, тъй като обстановката в действителност беше сериозна и можеше да се стигне до съдбовен край за някои от децата ", описа медицинският фелдшер Цена Димитрова пред " Блиц ". Класната Николина Славова описа за случката.

" Всичко стартира в средата на втория час - към 9:20 часа. Имахме математика, когато едно дете подвигна ръка и ме помоли да отиде до тоалетна. След него още няколко направиха същото. До края тутакси (до 9:40 ч.) четири деца от класа вървяха по няколко пъти. Други пет деца имаха същите недоволства - болки в коремчетата и позиви за тоалетна. Отидох с тях до тоалетната и се убедих, че не симулират. Междучасието отидох до дирекцията да известя директорката, след което влетях в кабинета на фелдшерката Цена Димитрова и я повиках бързо да идва в класната стая. Когато с нея влязохме при тях, те се превиваха от болежка, държейки се за коремчетата.

Продължаваха да желаят да вървят до тоалетна. Д-р Димитрова ги прегледа. Шест от тях бяха в по-тежко положение - бледи, пожълтели, със мощни болки и воднисти изпражнения. Веднага започнах да звъня на родителите да дойдат в учебно заведение. И защото открих връзка единствено с четирима родители, останалите телефони звъняха и никой не отговаряше, взехме решение да потърсим подпомагане от Спешен център - Твърдица.

За да пристигна колата за спешна помощ, сигнал се подава на тел. 112. Обясних защо се касае и отговорих на всички въпроси. Линейката дойде незабавно. Дежурният мед. фелдшер Марияна Георгиева още веднъж попита децата какви са недоволствата им. Прецени, че би трябвало да ги заведем при персоналните лекари. Тръгнах с нея, качих се откъм гърба при децата, които бяха 12 от класа ми.

Три се разплакаха, успокоих ги, че няма нищо ужасно, че ще им създадат обзор и ще им оказват помощ. Оставихме три от децата при доктор Влайков. Продължихме с колата за спешна помощ при доктор Бъчварова. Тръгнах с тези деца, тъй като това бяха по-тежките случаи. Д-р Бъчварова ги прегледа. Направи обзор и на две деца, които не бяха нейни пациенти. Междувременно те продължиха да желаят да употребяват тоалетна, а болките в корема продължаваха. Оставих децата в Спешния център под наблюдаване на лекарите и с кола ме върнаха в учебно заведение да продължа да звъня на родителите им. Успях да се свържа със седем индивида.

Родителите пристигнаха в Спешния център, с цел да бъдат до децата си. Разтревожени майки ме прегръщаха и ми благодаряха, че съм постъпила като майка на децата им. Не устоях и се разплаках, виждайки топлото отношение и благодарността им към мен. Бях щастлива, че съм помогнала ", описа Николина Славова. След това в Твърдица идват две коли за спешна помощ от Сливен, които откарват осем от учениците. Децата са били на системи. Дни по-късно множеството от тях към този момент са назад в класната стая, две от тях към момента са на домашно лекуване. Очакват се резултатите от РЗИ-Сливен.

" Госпожа Славова постъпи доста професионално - като преподавател и като майка ", описа медицинският фелдшер Цена Димитрова. " Реакцията й беше извънредно вярна - при първите признаци на децата пристигна при мен, уведоми ме какво се е случило. Веднага отидохме в класната стая, не чаках да видя сходна трагична картина. Ситуацията в действителност беше доста сериозна. Видях 6-7 деца, които бяха седнали на подиума пред дъската и плачеха, превивайки се от болежка, бледи, пожълтели... С нея ги придружавахме до тоалетната и на място се уверихме, че изпражненията им са воднисти. Можеше доста бързо да се обезводнят, тогава нещата ставаха още по-сложни. Все отново приказваме за 8-годишни деца.

Попитах ги какво са закусвали и първото нещо беше да ревизира дали това, което са изяли, е в период на валидност, както и да видя в другите класове дали има сходен проблем. В барчето в учебното заведение нямаше артикули с изминал период на валидност. Казах на Славова незабавно да се обажда на телефон 112, трябваше ни кола за спешна помощ. С толкоз доста деца беше невероятно да се оправя, трябваше да се включат незабавно на системи.

Нещата не бяха по никакъв начин добре. Линейката дойде незабавно, качихме децата и ги откарахме в Спешното, персоналните им лекари ги преглеждаха. След това От Спешния център позвъниха до Сливен, откъдето дойдоха две коли за спешна помощ. Откараха осем деца в Инфекциозното поделение в Сливен. Скоро чакаме да разберем резултатите ", добави Цена Димитрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР