Изключителни тенисисти пристигат в България за Sofia Open 2020 от

...
Изключителни тенисисти пристигат в България за Sofia Open 2020 от
Коментари Харесай

Впечатляващо: Куп звезди на световния тенис ще участват на Sofia Open!

Изключителни тенисисти идват в България за Sofia Open 2020 от 7 до 14 ноември! Играч от Топ 10 на международната класация, седем представители на Топ 20, трима финалисти в шампионати от Големия шлем и един някогашен първенец в „ Арена Армеец “. Списъкът с участниците на Sofia Open 2020 освен е най-силният в историята на шампионата. Това е най-впечатляващата селекция въобще в шампионат от категория 250 на АТП от близо четири години насам.

Вече са ясни имената на 19 от звездните участници в петото юбилейно издание на шампионата в София. Диего Шварцман (№8 в света), Гаел Монфис (№11), Денис Шаповалов (№12), Роберто Баутиста Агут (№13), Пабло Кареньо Буста (№15), Фабио Фонини (№16), Карен Хачанов (№17), Милош Раонич (№21), Феликс Оже-Алиасим (№22), Душан Лайович (№24), Каспер Рууд (№25), Борна Чорич (№27), Тейлър Фриц (№28), Алекс де Минор (№29), Филип Краинович (№30), Ян-Ленард Щруф (№32), Николоз Басилашвили (№33), Кей Нишикори (№35), Кевин Андерсън ( “запазен ранкинг “ №14) съумяха да влязат в звездната компания, която ще спори за купата в София.

Забележителното е, че като се изключи Кевин Андерсън всички те са в Топ 40 на света, като описът на признатите по право в главната скица се затвори на №35 в международната класация – Кей Нишикори (Яп). Андерсън влезе в схемата, защото поради интервенция на коляното отсъства повече от шест месеца и затова употребява така наречен „ непокътнат ранкинг”, което съставлява мястото, заемано от него в ранглистата към датата на хирургическата намеса (№14 от 12 август 2019 г.)

Диего Шварцман дебютира в понеделник в Топ 10 на международната класация. След полуфинала на „ Ролан Гарос” 170-сантиметровият аржентинец се изкачи до №8 – най-високата позиция в професионалната му кариера. Шварцман има три трофеи на от шампионати на АТП, а през тази година игра финали в Кордоба и на Мастърса в Рим.

Гаел Монфис ще играе за втора поредна година на Sofia Open. Французинът бе полуфиналист при дебюта си през 2019-а, като отстъпи на бъдещия първенец Даниил Медведев. Монфис е №11 в международната класация и е спечелил 10 шампионата на АТП. Последните два датират от февруари тази година – в Ротердам и Монпелие.

21-годишният Денис Шаповалов е най-високо класираният канадец в международната класация. От понеделник е под №12, като в края септември доближи №10. През предходната година стана първенец на шампионата в Стокхолм и завоюва първата си купа от шампионат на АТП.

Роберто Баутиста Агут е първият победител от шампионата в София. Испанецът завоюва изданието през 2006 година и има общо девет трофеи в кариерата си. Баутиста Агут игра полуфинал на Уимбълдън предходната година и оказа помощ на Испания да завоюва Купа „ Дейвис”, а сега е №13 в настоящата класация на АТП.

Пабло Кареньо Буста е повторен полуфиналист на US Open, а предходната седмица доближи четвъртфинал на „ Ролан Гарос”. 29-годищният испанец има четири трофеи на сингъл и четири трофеи на двойки от шампионати на АТП, като през август с Алекс де Минор завоюваха Мастърса в Ню Йорк.

Фабио Фонини е деветкратен първенец в шампионати на АТП на сингъл, а през 2015 година стана първенец на двойки на Аустрелиън оупън в компанията на Симоне Болели. 33-годишният италианец е без спиране в Топ 20 на международната класация в продължение към този момент на 113 седмици.

Кей Нишикори е най-титулуваният участник в тазгодишния Sofia Open. 30-годишният японец е 12-кратен победител в шампионати на АТП, като има общо 26 достигнати финала. През 2014 година бе финалист на US Open, а скоро по-късно се изкачи до рекордната в кариерата си позиция под №4 в международната класация. В момента е 35-и.

Милош Раонич е различен финалист в шампионат от „ Големият шлем “, който ще играе тази година в София. Канадецът отстъпи на Анди Мъри в решителния мач на „ Уимбълдън “ през 2016 година когато доближи до №3 в ранглистата. Роденият в Подгорица 196-сантиметров колос има осем трофеи от шампионати на АТП. През август тази година игра край на Мастърса в Ню Йорк, където загуби от Джокович.

Кевин Андерсън има два финала в „ Големия шлем” в кариерата си. Живеещият във Флорида южноафриканец загуби от Надал в спор за купата на US Open през 2017-а и от Джокович на финала на „ Уимбълдън” година по-късно. Спечелил е шест трофеи на сингъл от шампионати на АТП, само че две интервенции на коляното в последните 14 месеца го смъкнаха отвън Топ 100 на международната класация.

Последните двама тенисисти, влизащи по ранкинг в главната скица на Sofia Open ще бъдат избрани най-късно на 6 ноември. Тъй като шампионатът в София е предшестван от Мастърса в Париж, по правилника на АТП конкуренцията от по-ниска категория е задължена да даде два от така наречен special exempt. Това значи, че в случай че тенисист, признат да играе в квалификациите в „ Арена Армеец”, стигне полуфинал в Париж, той ще влезе в главната скица в София заради неспособност да се включи в пресявките. Ако няма сходен случай двете места ще бъдат дадени на играчи от листата на чакащите в София. Към момента тя се оглавява от Гуидо Пеля (Арж), следван от Юго Юмбер (Фр), Адриан Манарино (Фр), Марин Чилич (Хър) и други

„ Голям авторитет е за София, освен да е единственият на Балканите, само че и да е измежду малцината градове в международен мащаб като цяло, хазаин на влиятелен шампионат на АТП от категория 250. Петото издание на Sofia Open ще бъде най-силното до момента. Като собственик на лиценза съществена цел на Brandplus с провеждането на този шампионат е освен всяка година да докара в София тенисисти от международна класа, само че и с времето да утвърди Sofia Open измежду най-класните шампионати от категорията 250 на АТП. Гордеем се със листата на участниците тази година: тенисист от Топ 10, седем от Топ 20 и 15 от Топ 30 на международната класация подсигуряват, че очите на целия свят ще са обърнати към София с помощта на телевизионното лъчение и отразяването в медиите. И не на последно място: изцяло е допустимо резултатите от шампионата в София да дефинират последните участници във финалния шампионат на АТП за 2020 година в Лондон.

Към момента продължаваме да сме в непрестанна връзка с Григор Димитров и хората от неговия щаб. Както знаете, той подписа контракт за присъединяване на Sofia Open за истинските дати в края на септември и началото на октомври. Надяваме се, че Григор, който безспорно обича България, ще играе на пренасрочения Sofia Open и ще одобри „ уайлд кард”, която пазим особено за него. А що се касае до другите две „ уайлд кард”, доста топтенисисти демонстрират интерес към тях и решението на кого да бъдат дадени ще бъде оповестено в идващите седмици “, съобщи Кавери Годхинди, изп. шеф на Brandplus и Sofia Open.

„ Списъкът с участниците е свръхестествен! Горд съм, че красивата ни столица София още веднъж ще бъде хазаин на такова влиятелно интернационално тенис събитие. Въпреки несигурността, тимът, организиращ Sofia Open, реши да продължи напред, тъй като ние носим отговорност към София, към България, към всички почитатели, към играчите и към прелестния спорт тенис - в името на младите! Въпреки че е огромно предизвикателство и доста мъчно, това беше вярното решение. Надяваме сме, че здравословната обстановка ще остане постоянна и ще имаме опцията да се насладим на страховит тенис и на телевизионно лъчение, което ще покаже София и Sofia Open по целия свят. Нашата красива България и хората тук заслужават прелестната ни страната да бъде забелязана в позитивна светлина и неповторимата българска история и богатото културно завещание да бъдат споделени с целия свят “, съобщи президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков.

“Sofia Open 2020 ще бъде нещо извънредно. Погледнете единствено листата с участниците – повече от впечатляващ! София и България би трябвало да се гордеят с шампионата си. България е измежду дребното страни в света, които ще провеждат шампионат от АТП тура след спирането на сезона поради пандемията от ковид. Sofia Open е и единственият шампионат, който се организира в седмицата, започваща на 9 ноември, тъй че цялото внимание на тенис обществеността по света ще е ориентирано към България. Милиони фенове ще гледат тенис на най-високо равнище и Sofia Open ще бъде допустимо най-хубавата реклама на красивата България. А най-голямото наслаждение ще бъде за всички почитатели на тениса, които ще бъдат в „ Арена Армеец “ от 7 до 14 ноември и ще имат опция да се насладят персонално на шампионат от изключителна класа и да гледат тези фантастични играчи в деяние “, съобщи турнирният шеф на Sofia Open Горан Джокович.

Информация за билетите за Sofia Open 2020 ще бъде оповестена скоро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР